Machinepark Ommen een unicum in de Ommer Zeeheldenbuurt

Het zag er allemaal indrukwekkend uit: een grote verzameling van machines zoals een knaap van een stoomwals, draglines, bulldozers, en meer machines voor de weg- en waterbouw.

 1958. Machinepark Ommen van J.H. Careman. Rechts is nog een van de 4 houten huisjes aan de Doormanstraat te zien.
Foto: OudOmmen
Zie voor meer foto’s het album “Machinepark Ommen”.

Het ging bovendien voor die tijd om een unicum voor het oosten van het land: “Machinepark Ommen”. Initiatiefnemer van het machinepark was J.H. (Jan) Careman, een temperamentvolle zuiderling, die zich ruim een jaar geleden in Ommen had gevestigd aan de Doormanstraat 2 en zich patenthouder van 15 uitvindingen mocht noemen.

Elastieken lint
Burgemeester mr. C.P. van Reeuwijk had de eer het Machinepark Ommen naast de woning van Careman officieel te openen. Dat in aanwezigheid van vele genodigden en vertegenwoordigers van overheids- en particuliere bedrijven. Met een grote trilwals moest een over de weg gespannen lint doorgereden worden. Het elastieken lint bood echter lang tegenstand, om plotseling te knappen en midden in het gezicht van een druk filmende cameraman te vliegen….

Zeeheldenbuurt
Het machinepark in de Zeeheldenbuurt bevond zich tussen de woning van Careman en de vier destijds door de gemeente gebouwde vier houten huisjes aan de Doormanstraat. Jan Careman kreeg medewerking van een groot aantal machinefabrikanten om hier een vast machinepark te vestigen. Aannemers hoefden dan niet meer naar het westen van het land om machines aan te schaffen, was het idee hierachter.

De heer Careman redeneerde ongeveer als volgt: „De randstad Holland raakt volgebouwd. De industrialisatie gaat zich nu stellig ook in oostelijke en noordelijke richting ontwikkelen en dat vraagt zowel een uitgebreide woning- en wegenbouw. Hiervoor zijn machines een dringende vereiste. Om deze machines in werking te zien moeten de belanghebbenden thans vaak verre reizen maken. Dit is te ondervangen dooreen machinepark in eigen streek. De keus viel op Ommen omdat deze plaats uitermate gunstig ligt”.

Demonstraties
Op de openingsdag waren er diverse demonstraties. Zo werd de werking getoond van een trilrol, een enkelvoudige walsrol waar de bediener achter loopt en die door inschakeling van een trilmechanisme zijn gewicht vele malen verdubbelt, waardoor een grotere druk op de grond wordt uitgeoefend. Verder een zandstrooier, waarbij het bedienend personeel niet meer achter op de vrachtwagen behoeft te staan als het koud en glad is, maar vanuit een kleine cabine het zand naar voor op de wagen werkt en dit via een draaischijf op de weg verspreidt. Ook werd een duo-wals en een trilwals gedemonstreerd met een eigen gewicht van 3.5 ton, die een vermogen kan ontwikkelen van 18 ton.

Houten huisjes
Lang heeft het Machinepark niet volgehouden. Begin zeventigjaren werd er een nieuwe woning op de vrijkomende grond tegenover de van Speijkstraat gebouwd. De kleine houten huisjes werden door de gemeente verkocht en zijn door de respectievelijke eigenaren ingewisseld voor grotere uit steen gebouwde woningen. Ze waren in de vijftiger jaren gebouwd in het kader van de wederopbouw.

Bron: Harry Woertink – 25 april 2022

2 gedachten over “Machinepark Ommen een unicum in de Ommer Zeeheldenbuurt

  1. Hi Harry,
    Bedankt voor de uitbreiding van het verhaal, ik wist niet dat het officieel was.
    Het zomer huisje in de foto was tijdelijk onderdak voor de family Hurink, dat was terug gekomen uit Zuid Afrika, als ik het goed herinner.

    Like

  2. Hoi Harry

    De wals en trilplaat op deze foto’s zijn gebouwd door de firma Hovers Constructie uit Tilburg. Wij stichtingbouwmachinesvantoen hebben bijde zeldzame machines in haar collectie.
    Zijn er nog meer foto’s van dit evenement.

    Like

Plaats een reactie