микрозаймы

18 november 2010

Luuk Vogelzang uit Ommen gediplomeerd molenaar

Categorie: Harry Woertink.    2.026 keer gelezen.

Aan een onlangs in Dalen gehouden examen, afgenomen door het Gilde van Vrijwillig Molenaars, heeft Luuk Vogelzang met succes deelgenomen en slaagde als vrijwillig molenaar.

 Foto: OudOmmen
De “Besthmener molen” is in 2010 geheel gerestaureerd tot maalvaardige molen.

De opleiding heeft Vogelzang gevolgd op de Vilsterse Molen, waar Gerard Meierink, eveneens uit Ommen, zijn leermeester was. De “Stichting Ommer Molens”, die zoals bekend een drietal molens in Ommen onder haar beheer heeft, was er erg in haar nopjes toen Vogelzang liet weten dat graag als vrijwillig molenaar op één van die molens aktief te willen zijn. Hij had daarbij een voorkeur voor de recent weer maalvaardige “Besthmener Molen”. Hij brengt het aantal vrijwillig molenaars bij de “Stichting Ommer Molens” hiermee op vijf.

Dick Seigers en Simon van Kampen ( “Besthmener Molen”), Jan v.d.Veek (molen “Konijnenbelt”) en Gerrit van Harten ( molen “Den Oord) gingen hem voor. Op dit moment is nog een vrouwelijke vrijwillig molenaar die de opleiding volgt. Meerdere belangstellenden voor het volgen van een opleiding voor deze prachtige vrijetijdsbesteding zijn van harte uitgenodigd. De molens in Ommen kunnen niet vaak genoeg draaien en/of malen.

Besthmener Molen functioneert begin december als molen voor het afleggen van proefexamen vrijwillig molenaar. Eind mei 2010 werd tijdens een feestelijke bijeenkomst de “Besthmener Molen” weer als maalvaardige molen heropend. Tot aan de laatste restauratie was deze molen wel draaivaardig, maar er kon nog niet gemalen worden. En sinds kort kan dat dus nu ook, er is in deze molen een complete maalstoel geïnstalleerd. De molenaars van deze molen waren dan ook aangenaam verrast toen zij van de examencommissie van het Gilde van Vrijwillig Molenaars te horen kregen, dat de keuze voor het afleggen van een proefexamen voor vrijwillig molenaars op deze molen is gevallen.

Een andere verrassing was dat het Nederlands Bakkerij Museum uit Hattem ook al de keuze op deze molen heeft laten vallen voor het plaatsen van een hoogmaalderij. Een aantal molens was hierin geïnteresseerd om deze maalderij zoveel als mogelijk aan het publiek te presenteren en ten behoeve van educatieve doeleinden beschikbaar te stellen. Zodra de molenbiotoop zodanig is verbeterd (verwijderen van een aantal bomen) dat de molen over voldoende windvang kan beschikken zal de hoogmaalderij in de “Besthmener Molen” worden geplaatst. Uniek om deze maalderij in werking te zien.

Bron: P. Oldeman via Harry Woertink – 18 november 2010

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image