микрозаймы

10 maart 2011

Lemelerveld, een bijzonder dorp in het hart van Overijssel

Categorie: Boeken & Tijdschriften.    1.821 keer gelezen.

Na de succesvolle uitgave in 2008 van het boek ‘Dalmsholt’, dat vertelt over de marke Dalmsholt, het ontstaan en de ontwikkeling van Lemelerveld in de jaren 1850-1900, komt de Historische Werkgroep Lemelerveld met de nieuwste uitgave: ‘Lemelerveld, een bijzonder dorp in het hart van Overijssel’, welke begin maart zal verschijnen.

 Afb.: Historische Werkgroep Lemelerveld
Het boek “Een bijzonder Dorp in het hart van Overijssel”.

Het is het vervolg op het boek ‘Dalmsholt’ en beschrijft de verdere groei en ontwikkeling van Lemelerveld in de jaren 1914-1940. Daarnaast wordt geschreven over de armoede van de mensen in de jaren 1914-1930. De eerste jaren van de 20e eeuw weken, qua rechten en voorzieningen, voor het volk niet veel af van de laatste jaren van de 19e eeuw (1880-1900). De macht van de werkgevers en de kerken was nog steeds duidelijk aanwezig, al was deze wel tanende. De vakbonden waren monddood gemaakt in deze crisisjaren en konden geen eisen stellen. Kortom, het was bij het kleine volk nog volop kommer en kwel. Het boek verhaalt over het dagelijkse leven van mensen in de moeilijke tijden van toen.

Over de familie Bredevoort, het wel en wee van dochter Francine, over Peter de ‘kunstschilder* en zijn vriendin Geertje. Een jonge baron, die zich niet erg geliefd maakt bij het gewone volk, maar later berouw krijgt. Over Dirk Noorlander, die uit Canada terug komt om een treurige gebeurtenis, die hem en zijn vriendin 25 jaar geleden is overkomen, tot op de bodem uit te zoeken. Harm Goossens met zijn kwalijke praktijken in de bossen van de baronie. En vele andere verhalen.

Centraal staat de ruime aandacht voor ons historisch verleden. De dialogen in de verhalen zijn, voor zover van toepassing, geschreven in het Lemelervelds dialect. Het ruim 300 pagina’s tellende boek is met veel historische foto’s en tekeningen geïllustreerd en is verkrijgbaar bij boekhandel De Kaborij in Lemelerveld. Voor prijs en reserveringen verwijzen wij naar de website van de werkgroep: www.sukerbiet.nl/nieuws/algemeen/hist-werkgroep.

Bron: Historische Werkgroep Lemelerveld – 10 maart 2011

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image