микрозаймы

8 april 2011

Kwartaalblad van "Ni'jluusn van vrogger" met legeroefeningen in 1895

Categorie: Boeken & Tijdschriften.    1.120 keer gelezen.

In het onlangs verschenen kwartaalblad van de Historische Vereniging in Nieuwleusen is een belangrijk deel ingeruimd voor legeroefeningen die in 1895 in deze omgeving werden gehouden.

voorkantpalthehofb6.jpgVanuit het basiskamp, dat in de Ommerschans was gevestigd, trokken de militairen in twee groepen tegen elkaar ten strijde op de heide bij o.a. Witharen en in het Westerhuizingerveld en Kievitshaar. Van deze “veldslagen” wordt verslag gedaan evenals van het kampleven. Dat daarbij ruime belangstelling vanuit de bevolking bestond, is vanzelfsprekend. Een en ander is door een ooggetuige nauwkeurig beschreven.

Dat niet elke militair even betrouwbaar was, blijkt uit een ander artikel waarin een diefstal beschreven wordt die door een huzaar in Nieuwleusen wordt gepleegd: buit geld en worst! Op kerstavond deed “Derk met de hundties” ter plaatse zijn ronde. In vervolg op een eerdere vraag wordt in een artikel dit volksverhaal uitvoerig uit de doeken gedaan. Verder is er in het kwartaalblad aandacht voor poëziealbums. Dit naar aanleiding van de tentoonstelling in museum Palthehof. Losse nummers van het kwartaalblad zijn aldaar te koop, evenals bij de boekhandels De Blijde Boodschap en The Read Shop in Nieuwleusen.

Bron: Museum Palthehof – 8 april 2011

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image