микрозаймы

8 maart 2009

Kunst, Krijg en Kitsch in Nationaal Tinnen Figuren Museum

Categorie: Harry Woertink, Musea.    2.666 keer gelezen.

OMMEN – Foto’s, prenten, emblemen, erepenningen, decoraties, wapens, helmen, hulzen en andere oude legervoorwerpen kwamen zaterdag langs in het Tinnen Figuren Museum in Ommen voor “Kunst, Krijg en Kitsch”.

DSC02511b--.jpgFoto: Harry Woertink
Johan Borneman krijgt uitleg

Met een knipoog naar het bekende Tv-programma “Tussen Kunst en Kitsch” beoordeelden experts van het Legermuseum uit Delft alles wat met de krijgsmacht van doen heeft (gehad). Tientallen bezitters van oude legervoorwerpen kregen uitleg waar hun spulletjes uit oorlog- en vredestijd precies vandaan kwamen en waarvoor ze gediend hebben. Echte bijzondere oude legervoorwerpen zaten er niet bij, maar toch hield het Legermuseum er een aantal fraaie oude foto’s aan over. Zo werd een compleet boek met foto’s van soldaten uit de periode van voor de Tweede Wereldoorlog aan het Legermuseum geschonken. “Het fotoboek staat bij ons in de kast, maar we doen er niets mee”, aldus een mevrouw uit Wapenveld, die op de oude foto’s haar grootvader als militair nog terug kent.

Foto’s, los of verzameld in fotoboeken waren ook de meeste voorwerpen die de legerexperts kregen te zien. Regelmatig klinkt het dan van: “Ze zijn van grootvader of van mijn vader. Hij is militair geweest”. De familie Ekkel uit Ommen laat een groot koperen kruik zien, die van huls is omgebouwd tot beddekruik. Een familie uit Mariënberg is in het bezit van een vijftig tal koperen emblemen. Ook is iemand naar het museum gekomen met een oude revolver en een steekwapen en krijgt uitgelegd dat beide wapens volgens de wapenwet verboden zijn. “Wat zijn ze dan waard”, wil meneer nog weten. “Niks, omdat ze verboden zijn”, luidt het antwoord. Fraai exemplaar wordt ook getoond van een oude legerhelm. Aan de hand van het model wordt uitgelegd wanneer het gemaakt is. De trotse bezitter heeft het gekocht voor 160 euro en wilde van de experts weten welk onderdeel van het leger er ooit mee getooid is geweest

DSC02517b--.jpgFoto: Harry Woertink
Oude legerhelm

“Het doel van deze expertise dag is niet om te weten te komen wat spullen waard zijn in euro’s. Het gaat vaak om de emotionele waarde, vooral veel nakomelingen van oud-Indiëgangers erven bepaalde stukken uit de familie, terwijl vader of opa er helemaal niets over wilde vertellen. Voor hen is het waardevol om te weten waar de spullen precies vandaan komen en waarvoor het gediend heeft. Op die manier komen ze toch iets meer te weten over de geschiedenis van hun grootouders”, aldus Frans Smits één van de vier conservatoren van het Legermuseum die de spullen beoordeelde.

Johan Borneman uit Hardenberg is met een koperen eremedaille naar het tinnen figuren museum gekomen. De onderscheiding heeft zijn vader ooit ontvangen voor zijn staat van dienst als soldaat. Daarbij is een brief van de commandant van het legeronderdeel waar zijn vader dienst heeft gedaan en heeft verder een aantal foto’s waarop ook vader staat tijdens de dienstperiode. “Het fijne van zijn dienstjaren wilde mijn vader mij nooit vertellen”, zegt Borneman, die alleen weet dat zijn vader in de omgeving van de Grebbeberg was gelegerd. Als legerexpert weet Frans Smits aan de hand van de foto’s nauwgezet uitleg te leggen dat het gaat om de mobilisatie in 1939. Ook weet Smits wat de soldaten toen hebben meegemaakt en doorstaan, vooral ook omdat Borneman weet te vertellen dat zijn vader als soldaat ooit een keer uit een rijdende trein is gesprongen. Als Smits zijn verhaal heeft verteld is Borneman opgetogen om zo meer over zijn vader te weet te komen.

DSC02514--.jpg DSC02519b--.jpgKoperen huls omgebouwd tot beddekruik (l)
Koperen emblemen (r)

Tekst en foto’s: Harry Woertink

Bron: Harry Woertink – 8 maart 2008

.

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image