18 november 2007

Koninklijke onderscheiding voor mevrouw Marietje Rhee-Luttekes

Categorie: Jubilea.    3.232 keer gelezen.

Ommen – door Harry Woertink – Aan mevrouw Marietje Rhee-Luttekes in Ommen is zaterdagavond een Koninklijke onderscheiding uitgereikt voor haar inzet voor het Kleinkoor Excelsior Ommen.

foto: HKO
Marietje Rhee-Luttekes (midden) tijdens een repetitie in de Julianaschool.

De uitreiking gebeurde voorafgaand aan het jubileum concert van het 80-jarige koor in de Hervormde kerk in Ommen, waar burgemeester Gerrit Jan Kok haar de versierselen opspelde die behoren bij de benoeming als lid van de Oranje Nassau. Tijdens de uitreiking roemde Kok de tomeloze inzet van de 66-jarige Rhee, die hij de spil van het koor noemde. Rhee is meer dan vijftig jaar lid van Excelsior waarvan ze ook ruim veertig jaar secretaris is geweest. “In Ommen zegt men: Excelsior is Marietje, Marietje is Excelsior”, aldus Kok.

In 1948 is Marietje Rhee lid geworden van het kinderkoor van Excelsior en sinds 24 juni 1956 van het Kleinkoor Excelsior, toen nog het Gemengd koor Excelsior. Bij haar afscheid als secretaris in 2006 kreeg Rhee ook al het erelidmaatschap van de vereniging. Naast de secretariaatswerkzaamheden was de decoreerde lid van de muziekcommissie, lid concertcommissie, maakte nieuwe leden wegwijs en onderhield contact met oud-leden. Daarnaast vertegenwoordigde Rhee het koor bij de Zangersbond en onderhoudt ze nog steeds goede vriendschapsbanden met de Duitse Chorgemeinschaft Steinbeck in het kader van de jumelage tussen de gemeenten Ommen en Recke. Als er geen dirigent is gaat Rhee zelf voor het koor staan.

Ook voor de begeleiding op de piano kan altijd een beroep op haar gedaan worden. Aangezien Rhee één keer per week zingen te weinig vindt organiseert ze nog aparte repetities voor vrouwengroepjes binnen het koor. Behalve de onderscheiding kende het jubileumconcert meerdere hoogtepunten. Op de eerste plaats zorgde het koor daarvoor met een klankvol repertoire en een luisterrijk publiek. Verder was het de in Ommen geboren Wilma Paalman, die met haar Oost-Europese er voor zorgde dat de kerk een soort museum werd van de klank. Mannes Hofsink op piano zorgde voor korte muzikale intermezzo’s. Als waardering voor het unieke en boven gevarieerde concert was er na afloop voor alle medewerkers een staande ovatie.

Bron: HKO


Aanvulling redactie OudOmmen, zie ook de artikelen:

3 Reacties »

• • •

3 reacties »