17 juli 2009

Koetsiersvereniging "In 't Gareel" 30 jaar actief

Categorie: Jubilea.    8.102 keer gelezen.

Koetsiersvereniging In ’t Gareel in Ommen viert dit jaar haar dertig jarig bestaan. Liefhebbers van het aangespannen rijden kwamen in de zomer van 1979 bij elkaar om een voor Ommen nieuwe paardensport vereniging op te richten met als doel de mensport te beoefenen en te promoten.

In t Gareel(1600).jpgFoto: Harry Woertink
Het bestuur van In ’t Gareel, vlnr: Sigrid Kremer (secretaris), Rubert Gerritsen (penningmeester), Gert Piening, jubilaris Georgius Schwieters, Gerrit Beniers (voorzitter) en Jan Kerkdijk.

“Er was in Ommen behoefte om in verenigingsverband menwedstrijden te organiseren. Dat kon toen nog niet. De koetsiersvereniging is klein begonnen. In de tachtiger jaren hebben we grote marathonwedstrijden in Ommen gehad”, weet de 70-jarige Georgius Schwieters, als man van het eerste uur zich nog te herinneren. Vanwege het dertig jaar bestaan en zijn evenlange inzet voor In ’t Gareel kreeg Schwieters deze week het bestuur van de jubilerende vereniging op bezoek. Van In ’t Gareelvoorzitter Gerrit Beniers kreeg Schwieters een gouden clubinsigne opgespeld voor zijn verdiensten.

Met vijftig leden, afkomstig uit een wijde omtrek van Ommen, draait de koetsiersvereniging In ’t Gareel uitstekend. De leden komen regelmatig in actie . Ook met de optocht op Koninginnedag was de vereniging goed vertegenwoordigd met diverse aanspanningen. Voor leden zijn er koetsiersopleidingen en na een examen is er een koetsiersbewijs. In ’t Gareel houdt elk winterseizoen lessen in een manege. Daar wordt geleerd dat paard en koetsier een moeten zijn. “De koetsier moet kunnen lezen en schrijven met zijn paarden. Veilig rijden staat voorop”, aldus Gerrit Beniers (54) die binnen de club als meninstructeur de opleidingen doet voor koetsiersbewijzen voor enkel, twee en vierspannen.

Het rijden met aangespannen wagens is volgens Beniers ook een mooie hobby. “Het omgaan met paarden, buiten actief zijn en genieten van de prachtig landelijke omgeving . Maar ook met je paard kunnen samenwerken, het spelkarakter en communicatie zijn daarbij van belang”, aldus Beniers, die elf jaar geleden de mensport tot zijn grote passie maakte. Hoewel de meeste menners vooral recreatief rijden zijn er bij In ’t Gareel diverse mogelijkheden voor competitie van dressuur, vaardigheden en marathon. De leden organiseren zelf regelmatig aangespannen ritten met vaardigheden en hindernissen. Er zijn leden die mee doen aan ploegwedstrijden met trekpaarden of met antieke rijtuigen rijden in bijpassende stijlgetrouwe kledij. Met een eigen cluborgaan ’t Koetsiertje worden de leden op de hoogte gehouden over alle clubactiviteiten. Om het jubileum voor de leden niet ongemerkt voorbij te laten gaan is op 29 augustus een uitstapje naar de drafbaan in Wolvega.

In t Gareel 3.JPG DSC02765.JPG DSC02758.JPG

Foto links: In ’t Gareel voorzitter Gerrit Beniers spelt mede oprichter George Schwieters (rechts) het gouden speld op voor zijn verdiensten voor de vereniging.
Foto midden: De jubilaris haalt herinneringen op over de beginjaren van In ’t Gareel.

Bron: Harry Woertink – 17 juli 2009

2 Reacties »

• • •

2 reacties »