9 april 2008

Klein kaartje betekent groot geluk voor Jan

Categorie: Algemeen.    1.920 keer gelezen.

OMMEN – Toen Jan Veneman voor het eerst een kaartenverzamelaar trof op een postzegelbeurs in Utrecht, kon hij niet geloven dat er iemand bestond die zich serieus bezighield met het sparen van ansichten.

Hobby-Jan-Venemanb.jpgfoto Erna Ekkelkamp
Mappen vol kaarten heeft hij, keurig gerangschikt op alfabeth. Het is verbazingwekkend van hoeveel mooie plekjes in Ommen en omstreken er in het verleden kaarten zijn gemaakt

Bijna dertig jaar later weet hij wel beter er is niets mooiers om te verzamelen dan prentbriefkaarten. Hij herinnert zich zijn eerste kennismaking met de ansicht nog goed. “Je hebt vast geen kaart van Beerzerveld, zei ik tegen die handelaar. Maar hij had er wel één. Sterker nog: het was een foto van mijn geboortehuis. Bij het zien van die afbeelding kwamen allerlei vergeten jeugdherinneringen naar boven en toen was ik verkocht.” Het was liefde op het eerste gezicht en het begin van zijn verzameling, die zich aanvankelijk beperkte tot ansichten van Beerze, Beerzerveld en Mariënberg, maar uiteindelijk leidde tot een immense verzameling kaarten uit het hele land.

“Het is echt een leerzame hobby”, lacht hij. “Je haalt je aardrijkskunde er enorm mee op, want van letterlijk ieder gehuchtje in Nederland bestaan wel kaarten.” Naast aardrijkskunde, krijgt ook de geschiedenis een opwarmertje en zorgen de afbeeldingen telkens weer voor veel gespreksstof. Als Jan op de boekenbeurs van de HKO een map uit Ommen open op de kraam legt, staat in een mum van tijd iedereen herinneringen op te halen. “En dat is nou precies wat ik zo mooi vind aan het sparen van ansichten: je stapt als het ware even terug in de tijd.”

De doorsnee kaart is tussen de vijftig cent en vijftig euro waard, weet Jan. Maar het komt ook geregeld voor dat een zeldzaam stuk voor honderden euro’s van eigenaar verwisselt. Wat een kaart duur maakt? “De zeldzaamheid en de gaafheid. Ik zag ooit een unieke kaart van de Kruisstraat uit Ommen. Ik wilde hem per se hebben, maar de handelaar wilde hem alleen maar ruilen voor een topkaart uit Rotterdam”, vertelt hij. “Stad en land heb ik afgezocht tot ik die bewuste kaart vond en kwam toen in het bezit van deze kaart. Maar als dat niet was gelukt had ik er wel 40 euro voor willen geven.” Hij lacht. “Dat is de tik van de verzamelaar.” Volgens Jan is het sparen van ansichten een typische mannenhobby. Zeker driekwart van de verzamelaars is man, en beweegt zich in een vast circuit van verzamelaarbeurzen door heel Nederland. Ook internet is een belangrijke bron van inspiratie en ruilhandel. Zo staan er alleen al van Jan een kleine 4000 kaarten op www.qoop.nl. “Als er mensen zijn die hun kaarten willen laten taxeren of verkopen mogen ze hier gerust langskomen hoor”, verzekert hij. “Want van kaarten krijg ik nooit genoeg.” Jan Veneman tel. (0529) 45 4585.

Bron: Ommer Nieuws – 9 april 2008

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image