13 april 2006

Kans groot dat Ommer boerderij wordt gesloopt

Categorie: Gebouwen.    250 keer gelezen.

De kans dat de karakteristieke boerderij aan de Balkerweg aan de rand van de woonwijk De Dante in Ommen wordt gesloopt is groot.

Volgens wethouder Ilona Lagas is er ‘weinig hoop’ dat de boerderij de slopershamer ontloopt. Enige actie die volgens de wethouder kans van slagen heeft is met spoed een gesprek met de nieuwe eigenaar om er achter te komen welke bedoelingen er zijn met de oude boerderij. Projectontwikkelaar Credo heeft als eigenaar bij de gemeente gevraagd het pand te mogen slopen om plaats te maken voor woningbouw. Voor de politiek was dat al eerder aanleiding om in de raad tijdens het vragenhalfuurtje het college te verzoeken de sloopvergunning niet te verlenen, maar de boerderij van de dames Slotman op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. De boerderij was tijdens het leven van de dames Slotman in bedrijf, totdat drie jaar geleden ook de laatste boerin overleed en de boerderij leeg bleef staan. De boerderij kent bijzondere bouwstijlen en heeft nog een rosmolen.

Volgens Lagas is het lastig om de boerderij overeind te houden omdat het pand geen monument is. Het college van B en W moet uiterlijk 26 april een besluit nemen over wel of geen sloop. Als die niet wordt afgegeven kan de eigenaar een sloopvergunning afdwingen via de rechtbank. Daarbij loopt de gemeente kans dat een schadevergoeding betaald moet worden. Er bestaat nog wel de mogelijkheid van een zogeheten aanhoudingsplicht van de sloopvergunning. Maar dat kan alleen wanneer alsnog bij het ministerie om plaatsing op de monumentenlijst wordt gevraagd.

In de Ommer commissie ruimte werd over de toekomst van de boerderij gepraat. Diverse insprekers vroegen om de boerderij te behouden. Volgens een vertegenwoordiger van de vereniging van milieu en natuur De Vechtstreek wordt de boerderij momenteel ‘bewoond’ door vleermuizen en steenmarters en die mogen in de kraamperiode niet worden gestoord.

Daarom ook werd een onderzoek geëist van fauna en flora voordat een besluit tot sloop wordt genomen. De commissie schaarde zich unaniem achter de insprekers en vindt dat de wethouder alles in het werk moet stellen om het pand van de slopershamer te behoeden. ‘We willen de boerderij behouden. Kan de gemeente niet wat doen’, pleitte Anne Ringsma (LPO), die de suggestie deed om de gemeente het pand te laten kopen.

Bron: Harry Woertink – 13 april 2006

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image