микрозаймы

1 februari 2009

Jubileumboek voor 50-jarige Oranjevereniging Ommen

Categorie: Harry Woertink, Jubilea.    2.111 keer gelezen.

OMMEN – Ommen is Koningsgezind, al jaren. Met verjaardagen en jubilea van leden van het Koninklijk is Ommen altijd uitbundig versierd. Ook optochten van versierde wagens en karren blijkt al meer dan honderd jaar een vast ritueel in de Vechtstad.

EI036-1bw--.jpgFoto: OudOmmen
De organisatie van de Oranjefeesten was tot vijftig jaar terug in handen van een Oranje-Commissie, op de foto de Oranjecommissie uit 1930 met v.l.n.r.: C.J. Siero, B.J. Bosscher, J. Lokin, F. Fennema, G. de Levie, Mw. Mulert, J.v.d. Kolk, J. Lameijer, C. Mooijboer, C.J. Warnsinck.

De organisatie van de Oranjefeesten was tot vijftig jaar terug in handen van een Oranje-Commissie, bestaande uit plaatselijke notabelen. Om activiteiten te kunnen organiseren moest een beroep gedaan worden op de gemeentelijke subsidiepot. Echter, de gemeenteraad was niet altijd eensgezind als het ging over het verstrekken van de subsidies voor het organiseren van een Oranjefeest. De discussie over de hoogte van een gemeentelijke bijdrage herhaalde zich vroeger regelmatig. Daarom dat op 10 november 1959 enkele personen uit de Ommer samenleving bij elkaar gingen zitten om een Oranjevereniging op te richten die zelfstandig aan het werk kon om een programma op te stellen rond de viering van de Koningin.

“De optocht moet door!” luidt de titel van het jubileumboekje uitgegeven ter gelegenheid van het vijftig jaar bestaan van de Oranjevereniging Ommen en opgetekend door Jan Mulder, Joke Feddema en Hans Steen. Daaruit blijkt dat de optocht in Ommen het grootste evenement van Salland is op Koninginnedag. Komen andere plaatsen dan niet verder dan een vrijmarkt, Ommen schiet er ver boven uit met publieksactiviteiten waar het Oranjebestuur er bovendien elk jaar in slaagt om nieuwe evenementen aan het programma toe te voegen. “Oranjefeest in Ommen is een traditie”, wist ook burgemeester Gerrit Jan Kok. “Een feest met status, maar wel leuk en een feest voor allemaal”, aldus Kok die het eerste exemplaar krijg aangeboden.

De jaarlijkse Oranjefeesten kenden de afgelopen 50 jaar verschillende hoogtepunten. Om de vijf jaar stonden de meerdaagse festiviteiten ook in het kader van de bevrijding. Het jaar1995 was een echt feestjaar dat in het teken stond van 50 jaar bevrijding waarbij ook oud Canadese bevrijders van de partij waren. In 2000 vierden oud veteranen opnieuw feest in Ommen. In 1998 werd het een dubbelfeest ter gelegenheid van Ommen 750 jaar stadsrechten. Eén jaar was er geen feest rondom Koninginnedag. Dat was in 2001 toen de mond- en klauwzeer uitbrak en alle festiviteiten werden afgelast. In het boek ook enkele direct betrokkenen bij het Oranjefeest, waaronder oud-bestuurslid Riet Vosjan met een grote wens: “Probeer de Koningin eens naar Ommen te halen. Dat zou prachtig zijn”, aldus Vosjan, die benadrukt dat een uitbundige Koninginnedag in Ommen niet alleen de verdienste van het Oranjebestuur is. “Juist de bevolking verdient een compliment dat zij ieder jaar weer zo enthousiast meedoet”.

De 2700 leden van de jubilerende Oranjevereniging krijgen de komende dagen het boek gratis thuis bezorgd bij de inning van de contributie.

Bron: Harry Woertink – 1 februari 2009

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image