19 september 2007

Informatief en nostalgisch

Categorie: Archief.    1.855 keer gelezen.

OMMEN – Voor een ‘import Ommenaar’ doet hij het niet gek, die Tjeerd de Leeuw. In korte tijd stampte hij een website over Ommen uit de grond, die zowel informatief als nostalgisch is, en inmiddels kan rekenen op zo’n vijfhonderd bezoeken per dag.

tjeerd-de-leeuw-005.jpgfoto erna ekkelkamp
Tjeerd de Leeuw: “Die enthousiaste mailtjes als mensen iets over hun voorouders hebben ondekt op de site, daar doe ik het voor”.

Zijn uitspraak ‘Ik heb eigenlijk niet echt iets met Ommen’, roept dan ook enige verbazing op, want voor iemand die weinig binding voelt met de gemeente, steekt hij er wel enorm veel tijd en moeite in. “Natuurlijk, we wonen hier geweldig. Het is hier lekker rustig, er is veel groen en ons huis staat op een goede plek. Maar de reden waarom ik met OudOmmen ben begonnen is eigenlijk heel simpel; mijn hele leven lang heb ik twee grote hobby’s gehad; topografische geschiedenis en techniek”, legt hij uit. “We hebben inmiddels al op veel plekken gewoond, en steeds verzamelde ik allerlei dingen over de geschiedenis van mijn woonplaats. Ik vind het gewoon leuk om te weten hoe dingen er vroeger hebben uitgezien, hoe het er toe ging en wie in welk huis woonde. Vanwege mijn beroep als applicatiebeheerder ben ik ook altijd erg geïnteresseerd geweest in computertechniek, dus voeg die twee interesses samen en je hebt OudOmmen.nl.”

Samen met zoon Sander puzzelt hij heel wat af om de site optimaal te laten functioneren. “Sander is ICT-er en houdt zich vooral bezig met de techniek, ik bepaal de vormgeving en de inhoud. Hierbij wil ik trouwens wel alle credits geven aan Jan Lukas; zeker tachtig procent van al het archiefmateriaal is van hem afkomstig. Hij heeft altijd bij de gemeente gewerkt en had daar goede contacten met archiefmedewerker Vosselman. Deze heeft jaren alle opmerkelijke zaken die in de gemeente gebeurde voor zichzelf genoteerd, en deze mappen vol aantekeningen later aan Lukas geschonken. Het mooist vind hij de reacties van de bezoekers. “Die enthousiaste mailtjes als mensen iets over hun voorouders hebben ontdekt op de site, daar doe ik het voor.”

OudOmmen.nl – Abonnement nieuwsbrief
Voor de echte Ommenaar is de site OudOmmen.nl een onmisbaar naslagwerk. Letterlijk alles wat te maken heeft met deze plaats is daarop te zien, zolang het in principe maar met historie te maken heeft. Naast oude foto’s, documenten en tekeningen, volgt OudOmmen.nl ook nauwlettend de verwikkelingen rond de Centrumvisie: want het nieuws van vandaag behoort morgen tenslotte alweer tot de geschiedenis. Bovendien zal door de uitvoering van die rigoureuze plannen het aanzicht van het stadje aan de Vecht radicaal veranderen en wordt geschiedenis als het ware geschreven waar men bij staat. Zowel aan de inhoud als aan de techniek van de site wordt dagelijks hard gewerkt. Vanaf september is het zelfs mogelijk om zich te abonneren op de tweemaandelijkse nieuwsbrief ‘d’011 Ommer’. De nieuwsbrief bevat uitgebreide en aanvullende informatie met betrekking tot de site.

Bron: Ommer nieuws – 19 september 2007

1 Reactie »

• • •

1 reactie »