6 april 2008

Informatie over het Natuur Historisch Diorama

Categorie: Algemeen.    1.857 keer gelezen.

In de laatste nieuwsbrief hebben we gevraagd om foto’s en meer informatie over het Natuur Historisch Diorama aan de Koesteeg. Hoe zag het gebouwtje er in die periode uit en nog interessanter, hoe zag het Diorama er zelf uit !!

Dit gebouwtje is voor veel doeleinden gebruikt. De foto is genomen vlak voor de afbraak in 2003.

In het houten padvindershuisje aan de Koesteeg (nr. 5) is in de jaren 60 een “Natuur Historisch Diorama” geweest. Op 16 mei 1962 was de officiële opening en op 13 maart 1965 is het Diorama wegens niet lonende exploitatie weer opgeheven. Op de bewegwijzering van de VVV op de Voorbrug werd het aangegeven met “NAT HIST DIORAMA“. Wij zijn heel erg benieuwd hoe het Diorama er uit heeft gezien, wie kan ons helpen aan een afbeelding ?

Wij ontvingen de volgende reactie van Gré Makkinga:


Met belangstelling heb ik de laatste nieuwsbrief gelezen en zag dat jullie op zoek zijn naar de lokatie van het natuurdiorama. In mijn herinnering was dat gevestigd in de oude huishoudschool aan de Koesteeg. Het was een houten gebouw met een rieten dak. De opleiding op die school duurde twee jaar, daarna waren de meisjes 14 jaar en niet meer leerplichtig. Dus waren er ook maar twee klaslokalen, en daarvan zijn de ramen nog te zien op de foto. Vooraan zat de hal met de kapstokken. De school stond als laatste gebouw vóór de omheining van de padvindersboerderij aan de Koesteeg.

Ik denk dat dat geweest moet zijn nadat de nieuwe school aan de Julianastraat in gebruik genomen was. Het diorama was een beetje te vergelijken met dat op de Holterberg. Een paar jaar geleden was ik op een feestje in datzelfde gebouwtje, dat nu bij Crescendo(?) in gebruik is. Dat de huishoudschool daar was herinner ik me nog goed, hoewel ik er zelf nooit op gezeten heb. Maar twee jaar lang kwam ik er elke dag lopend langs als ik naar de toen pas opgerichte Hervormde school ging, die in het welpenhuis bij de padvindersboerderij gevestigd was, totdat de nieuwe school aan de Weth. Paarhuisstraat klaar was.

Er waren in dat welpenhuis twee lokalen op de begane grond, voor klas 1 en 2 en voor klas 5 en 6. Ik zat toen in klas 3 en we moesten buitenom via de brandtrap naar ons lokaal onder het schuine dak. Het was er ’s zomers soms zo heet dat tussen de middag de stoeltjes en tafels buiten onder de beukebomen werden gezet en we ’s middags buiten les kregen. Voor schooltijd speelden we altijd heerlijk in dat bos, hoewel er ook wel eens kinderen te dicht bij de sloot kwamen en een eindje wegzakten in de modderige oever. Tijdens de biologieles gingen we ook wel eens naar buiten. Meester Attema liet ons van alles zien, o.a. hoe de salomonszegel aan zijn naam gekomen is. Zulke dingen vergeet je nooit meer. En op een aardappelveld naast het bos toonde hij ons de coloradokever. Dat was indertijd zo’n nationale ramp, dat de hoogste klassen zelfs een paar middagen de akkers opgestuurd werden om de kevers te zoeken. Maar dat zal wel uitgebreid in jullie annalen voorkomen.

Met vriendelijke groeten,
Gré Makkinga
geboren (1939) en getogen in Ommen, en ondanks het feit dat ik er nu al bijna 50 jaar weg ben, toch nog geïnteresseerd.


Bron: OudOmmen

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image