13 augustus 2014

IJsselacademie presenteert provinciale geschiedenis

Categorie: Historisch Centrum Overijssel.    1.645 keer gelezen.

Van de slag bij Ane, Geert Grote, de havezaten tot en met de textielindustrie en RTV Oost: allerlei bekende namen komen aan bod in een nieuw overzichtswerk van de geschiedenis van Overijssel.

 Monument van de Slag bij Ane op 28 juli 1227, een slag om de vrijheid.
Foto: OudOmmen

Vrijdag 22 augustus presenteert de stichting IJsselacademie Canon van Overijssel. Vijftig vensters op de provinciale geschiedenis tijdens de opening van het nieuwe vergaderjaar van de Staten van Overijssel. Jarenlang heeft de IJsselacademie gewerkt aan het project canonvanoverijssel.nl. In samenwerking met honderden vrijwilligers van historische verenigingen zijn 35 canons oftewel overzichten van de lokale geschiedenis gemaakt. Maar liefst 1.370 verhalen uit alle hoeken van Overijsel zijn op genoemde website geplaatst. In de boekuitgave staan alle vijftig verhalen van de overkoepelende provinciale canon overzichtelijk op rij. Hierin zijn de nieuwste inzichten over de provinciale historie verwerkt. Het laatste overzichtswerk van de geschiedenis van Overijssel dateert uit de jaren zeventig.

Om aan het onderliggende werk van de lokale werkgroepen recht te doen, is er bij elk van de provinciale vensters ook een bijpassend verhaal uit een lokale canon opgenomen. Zo krijgt het meer algemene verhaal steeds een toelichting op lokaal niveau. Samen geven de honderd verhalen een breed beeld van duizenden jaren bewoning van Overijssel. Het boek is, mede dankzij de foto’s van Kampenaar Ernst Hupkes, een lust voor het oog. Vrijdag 22 augustus krijgt de Commissaris van de Koning, Ank Bijleveld, het eerste exemplaar tijdens de opening van het Statenjaar in het Rijksmuseum Twenthe te Enschede aangeboden. De publicatie is voor € 34,95 verkrijgbaar via www.ijsselacademie.nl of de boekhandel.

Bron: IJsselacademie – 13 augustus 2014

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image