29 november 2007

HKO reeks: (Uw) Familierubriek (02) Familie Pasman

Categorie: Genealogie.    5.957 keer gelezen.

In deze rubriek kunt u uw (Ommer)familie belichten. Vermeld in het kort enkele gegevens over uw familie, zoals hun oorsprong, waar ze woonden, wat ze deden en andere leuke bijkomstigheden en mail die ons [red. HKO97.nl] samen met enkele leuke (oude)foto’s. Dan zorgen wij voor de rest.
“Het verleden is het begin van de toekomst. Wie niet weet waar hij vandaan komt, kan niet weten waar hij heen gaat”

Hendrik Pasman en Johanna Roddenhof, 40 jaar getrouwd, foto 1949

Je trouwt net voor Kerstmis, op 24 december 1909, maar hebt dan nog geen huis om te wonen. Dus moeten Hendrik Pasman uit Varsen (7 april 1886-13 maart 1971)) en Johanna Roddenhof uit Dalmsholte (6 oktober 1886-25 maart 1973) apart blijven wonen. Gelukkig kan het kersverse echtpaar na drie maanden een boerderijtje betrekken niet ver van het geboortehuis van de bruidegom. Ze bouwen een bestaan op met 1 koe, veel verwachtingen en veel zorgen.

Daarna duurt het tien jaar voordat Pasman zijn ouderlijk huis kan huren van een oom met als adres O.34, later Oude Woestendijk 1 in Varsen en nu als woonboerderij behorend tot het landgoed De Vlierbelten. Het meer dan tweehonderd jaar oude boerderijtje wordt vervolgens van krot verbouwd tot een bewoonbaar boerderijtje. Daar kon het paar uiteindelijk met alle werk en zorg toch nog meer dan vijftig jaar blijven wonen. Tot zijn pensioen werkte Pasman thuis of bij andere boeren als losarbeider. Hij plantte bomen en ging in de herfst werken op de suikerfabriek in Lemelerveld. Dan was Pasman in Dalmsholte aangezien elke dag heen en terug lopen geen doen was.   

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waakte Pasman in Brabant vier jaar voor de veiligheid van zijn vaderland, terwijl zijn vrouw thuis waakte over het boerderijtje en de drie kinderen. Eens in de tien dagen liep ze naar Ommen om de zes gulden op te halen die het gulle vaderland uitkeerde voor haar gezin. Zestig centen per dag met drie kinderen. Voor de familie Pasman was het een leven van veel arbeid. Toch had Pasman ook tijd voor de Kerkeraad van de Hervormde Kerk, was enige jaren ouderling en vele jaren notabel. Verder meer dan veertig jaar keurmeester van het Onderling Veefonds. Als planter heeft Pasman heel wat bunders in Varsen vol gepoot met jonge boompjes. “Als alle bomen die ik geplant heb van mij waren, was ik beslist miljonair”, zei Hendrik Pasman in 1959 toen hij zijn gouden huwelijksfeest vierde met zijn echtgenote Johanna Roddenhof en de Ommer krant er overschreef. Twee kinderen overleden jong, maar de 9 kinderen die groot werden gebracht hebben ook allemaal het 50-jarig huwelijksfeest mogen meemaken van hun ouders.

De familie Pasman in 1949:
De familie Pasman in 1949

Vier meisjes Pasman: Tonia, Johanna, Alberdina en Janna:
Vier meisjes Pasman: Tonia, Johanna, Alberdina en Janna

Vijf jongens Pasman: Harmen, Jan, Albert, Hendrik en Gerrit Jan:
Vijf jongens Pasman: Harmen, Jan, Albert, Hendrik en Gerrit Jan

Zoon Hendrik Pasman (29-08-1920/15-11-1994) trouwde op 24 april 1946 met Egberdina Scholten:
Zoon Hendrik Pasman (29-08-1920/15-11-1994) trouwde op 24 april 1946 met Egberdina Scholten
Het paar ging wonen in Varsen aan de Varsenerweg/hoek Larinksmars.
In de zestiger jaren werd de woning afgebroken en verhuisde het gezin naar de kom van Ommen

De acht kinderen van Hendrik Pasman en Egberdina Scholten: Hendrik, Egbert, Jan, Leendert, Johanna, Jan Hendrik, Leida en Egberdina:
De acht kinderen van Hendrik Pasman en Egberdina Scholten

Tekst: Harry Woertink; foto’s: familie Pasman

Bron: HKO97.nl

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image