9 maart 2007
HKO reeks: (Uw) Familierubriek (01) Familie Bremmer
In deze rubriek kunt u uw (Ommer)familie belichten. Vermeld in het kort enkele gegevens over uw familie, zoals hun oorsprong, waar ze woonden, wat ze deden en andere leuke bijkomstigheden en mail die ons [red. HKO97.nl] samen met enkele leuke (oude)foto’s. Dan zorgen wij voor de rest.
“Het verleden is het begin van de toekomst. Wie niet weet waar hij vandaan komt, kan niet weten waar hij heen gaat”
Hendrika Bremmer, met aan haar hand dochter Mina wandelt in de Brugstraat, achtergrond bakkerij Sonnenberg-Harmsen, foto 1930
Vanuit de buurtschap Archem vond Derk Willem Bremmer (09-02-1895) zijn geluk in Giethmen, waar Hendrika Volkerink (24-10-1904) woonde. Ze trouwden op 5 september 1924 en bouwden hun eigen optrekje op de schrale gronden van Giethmen, niet ver van het ouderlijke huis van de bruid, met als adres Giethmen G10 (Tot in de vijftiger jaren van de vorige eeuw werden de kadastrale secties met de toevoeging van een nummer gebruikt als adres).
Twee koetjes, die het kersverse echtpaar van huis hadden mee gekregen als huwelijkscadeau met daarnaast kippen en enkele varkens zorgde voor brood op de plank. Zoals vroeger zo vaak gebeurde kon de grond gekocht worden voor bijna een appel en een ei. Ommenaren die goed bij kas zaten waren in de regel wel bereid om geld te lenen met hypotheek als zekerheid, zodat er ook op eenvoudige wijze een huisje gebouwd kon worden. Het waren de crisisjaren, waarbij Bremmer een bescheiden aanvulling van inkomen vond met de schop om elders in de gemeente woeste grond om te spitten. De grond in Giethmen was weinig vruchtbaar. Om de groter wordende kinderschare te onderhouden moest uitgezien worden naar een nieuw en groter onderkomen. Een plek waar wel het gras wilde groeien. Daarom werd in 1936 het boerderijtje in Giethmen verkocht.
Met de verkoopopbrengst van z’n vijf duizend gulden kon Bremmer in de toenmalige buurtschap ‘t Emsland met als adres U26 (thans wethouder Petterweg) in 1936 een nieuw arbeiderswoning bouwen. Een gemengd boerenbedrijfje werd hier opgezet met zes koeien op de deel, kippen en varkens onder de ruimte van de hooiberg en bijna drie bunder grond. Dat zorgde toen nog voor een redelijk inkomen voor de boer. Het boerderijtje in Giethmen ging in eigendom over naar het echtpaar A.van Rijswijk en E.van Waardenburg, tot 1952 toen hun zoons Adrianus en Jan van Rijswijk eigenaar werden en er boerden tot 1970. Het kwam toen in handen van J.I. Klok die er een varkenshouderij had. Er volgde een verbouwing tot een riante woonboerderij. Sinds 2004 is Han Stegeman eigenaar van de boerderij in een natuurrijke omgeving.
Nieuwedijk 3, vroeger Giethmen G10:
Nieuwedijk 4 (voorheen B.J.Fokkert), zo ongeveer heeft Nieuwedijk 3 er uitgezien. Met weinig middelen bouwen:
Vanuit deze boerderij uit Archem kwam Derk Willem Bremmer in 1924 naar Giethmen:
Derk Willem Bremmer en Hendrika Volkerink, trouwfoto 1924:
1949, de familie Bremmer-Volkerink 25 jarig huwelijksfeest:
De vier oudste kinderen Bremmer van een gezin van totaal 8 kinderen, staand Mina, vooraan Derk Jan, Herman Martend en Harm Jan:
Berend Jan, Gerrit Willem en Lubertus Roelof Bremmer:
Op 20 augustus 1947 trouwde Mina Bremmer (30-05-1925) met Gerrit Hendrik Woertink (11-12-1916), bruidspaar en familie op de foto bij café Steen aan de Markt:
Derk Jan Bremmer (22-12-1926) en Leida Willems (16-09-1933) gehuwd op 18 mei 1955:
Harm Jan Bremmer (23-10-1929) en Geertje de Lange (25-02-1932) gehuwd op 27 april 1955:
Herman Martend Bremmer (20-07-1931) en Fijgje Zuidam (22-02-1935) gehuwd op 8 mei 1957:
Hendrik Jan Bremmer (10-01-1933) en Klaasje Bouma (24-01-1935) gehuwd op 25 augustus 1959:
Lubertus Roelof Bremmer (18-07-1936) en Alberta de Lange (12-01-1938) gehuwd op 14 februari 1962:
Berend Jan Bremmer (30-12-1939) en Hermina Horsman (17-04-1940) gehuwd op 25 oktober 1963:
Gerrit Willem Bremmer (13-05-1942) en Alberta Gerritdina Veurink ( 04-06-1942) gehuwd op 27 september 1963:
Het boerderijtje aan de U26 (nu Weth. Petterweg):
“In dienst van de jonkheer van Archem had opa Bremmer het stropen wel geleerd, dat mocht natuurlijk niet, maar de slimmigheid zat er wel in om buiten het zicht van de jachtopziener te blijven. De hazen en konijnen werden verkocht aan Gloria in Ommen.
Toen zich in het kader van de landarbeiderwet de mogelijkheid voordeed zelf een huisje te laten zetten in ’t Emsland heeft opa dat aangegrepen.
De sluter (Luttikhof) was de aannemer en Seinen en Corté deden het timmerwerk . Harm van de Buffel had het schilderswerk. De bouwkosten waren toen zestienduizend guldens. Het grind voor het metselwerk werd door opa zelf met paard en wagen gevaren via t Brummelweggie (Tussenweg) naar de woning. Later kwam ik in het land nog bakken grind tegen wat toen kennelijk van de wagen is gevallen.
Ik ben Roelof en de eerste Bremmer die in de nieuwe woning in het Emsland is geboren. Dat was op 18 juli 1936.
Het hele leven van opa Bremmer stond in het teken van werken. Bij de DUW spitten, in het Vilsterseveld en in het Wierdenseveld, op de fiets en als hij thuis kwam weer door met de hooivork naar de Regge. ’s Winters korven maken en dokken van stro, ik moest die dan afsnijden. Dat deed hij voor de aannemers. Dat gebruikten ze voor onder de dakpannen. Opa had een paar koeien en pinken.
Ja, ik heb een accordeon gehad. Daar was ik gek mee en het lukte ook wel om er muziek mee te maken.. Dat is in diensttijd begonnen. Toen ik ging trouwen moest er geld komen en heb toen de accordeon verkocht. Na overlijden van opa heb ik de boerderij over genomen. Ik had varkens en was werkzaam in de bouw”.
1936, zijkant van het net opgeleverde arbeiderswoning U26:
1920, familie Bremmer-Duurkoop 25 jaar getrouwd:
Rechts Derk Willem Bremmer, geboren te Dalfsen op 09-02-1895. Verder zijn zusters en links een inwonende neef. Op de voorgrond zijn ouders Harm Jan Bremmer, geboren te Heino op 08-10-1856, overleden te Ommen op 02-10-1938 en Mietje Duurkoop, geboren te Dalfsen op 06-01-1860, overleden te Ommen op 25-04-1925.
“Daar komen de schutters”, de militairen Lubertus Roelof Bremmer (links) en Hendrik Boezelman (25-04-1936):
“Harm Jan Bremmer met twee van zijn vrienden; op de achtergrond de Konijenbeltsmolen:
Herinnering aan mijn schooltijd 1937. Harm Jan Bremmer, Mina Bremmer en Derk Jan Bremmer:
Lubertus Roelof Bremmer, Berend Jan Bremmer en Hendrik Jan Bremmer:
Herman Martend Bremmer, Hendrik Jan Bremmer en Harm Jan Bremmer.:
Mina Bremmer met Gerrit Hendrik Woertink en hun kinderen v.l.n.r. Harrij, Albert, Derk Willem en Gerrit Hendrik, voor Geesje Margaretha en Marinus:
Tekst: Harry Woertink m.m.v. Werkgroep boerderij onderzoek HKO (Dieks Horsman); foto’s: Harry Woertink en anderen.
Bron: Harry Woertink
• • •
Hallo,
Erg leuk om hier de foto’s te zien van de Fam. Bremmer.
Mijn opa Hendrik Jan Bremmer en oma Klaasje Bouma
staan er leuk op met de trouwfoto.
Groeten Linda Van dijk- Grissen
Heel mooi die oude familiegeschiedenis. Ik heb nog een kleine aanvulling bij de foto van het gezin waar opa uit kwam. Opa had 5 zussen. De jongeman links is niet een inwonende neef, maar opa’s broer die ennigszins beperkt was. Hij is geboren 19 mei 1897 en overleden 24 december 1938 aan de Bleekerstraat ( pavil-joen Sofia-ziekenhuis) te Zwolle. Zijn naam is Hendrik-Jan en mijn vader is naar deze oom benoemt. Dit verhaal heeft mijn vader mij altijd verteld.Wij hebben het uitgezocht in de archieven en dit bleek te kloppen.
hallo,
ik vind dit erg mooi om te zien en hopelijkt lukt dit mij ook ik ben ook opzoek naar mijn voorouders en ja ik heet ook bremmer en kwam hier via google terrecht.
mijn voorouders komen ook uit dalfsen ik weet alleen dat de vader van mijn opa
jan willem bremmer , derk jan bremmer heet en zij vader gerrit bremmer maar verder weet ik nog niks hahah .
maar erg mooi
groetjes
angelique
Hoi Harry, erg leuk om de foto’s ook op deze manier te zien. Op de reunie was het ook fijn om een aantal stencils erover te krijgen. Ik zal het ook aan mijn pa en ma laten zien. Ze zullen wel trots zijn dat de familie op het internet staat. Leuk om de oude foto’s te zien al zijn het er wel een heleboel van voor mijn tijd. Groetjes Ina.
hallo harry
ik kwam via google op deze site terecht en vond het heel leuk om die oude foto s
te zien.de groeten aan alle familie
ik vind de geschiedenis van ommen ook heel boeiend
ga zo door groeten riekie bouwhuis
hallo Harry wat zijn dat mooie duidelijke foto’s, ik zou haast zeggen:, de briudegom kon wel postbode Woertink wezen “.
En wat een grote Familie geschaard rond het briudspaar.
Ik ben benieuwd wie de volgende Familie is.
Groeten jennie Ekkelkamp
Heel leuk om de foto’s te zien van mijn grootouders en in het bijzonder Derk Willem Bremmer waarna ik ben vernoemd.
Hallo Harry,
Geweldig deze foto’s, helemaal mooi om ze zo op de side te zien.
Wat een verschil van kleding, vooral die trouwfoto van onze grootouders.
Ga zo door met z’n allen.
Voeg een reactie toe