11 november 2006

HKO reeks: Ommen historisch belicht (6) Wolven in Ommen?

Categorie: Historische Kring Ommen.    9.865 keer gelezen.

Wolven in Ommen? Ommen lijkt ‘iets‘ met wolven te hebben. Of is het alleen maar een legende? Waarom Ommen een Wolfskuil heeft en een Hongerige Wolf.


Wat heeft Ommen met de wolf?

Ommen en wolven lijken ‘iets’ met elkaar te hebben. De Wolfskuil, een straat aan de zuidkant van Ommen, de Hongerige Wolf, een bekende uitspanning aan de Coevorderweg met tegenover, de Wolfveldseweg of camping de Kleine Wolf. Bewoners uit die omgeving werden eerder ook altijd aangeduid als ‘van op de Wolf‘. Later zijn dat de buurtschappen Hoogegraven en Stegeren geworden.   

Wie terug gaat in de geschiedenis over het ontstaan van de namen komt niet verder dan legendes. De Wolfskuil is nog steeds een uit wit zand bestaande verhoging op de rand van het bos en de overloop van de rivier de Regge. Ooit zou hier een wolf gesignaleerd zijn en het lot van iemand in het ongewisse hebben laten geraken. Van een echte kuil is nog steeds sprake.

Dat van de Hongerige Wolf is een verhaal dat zich afspeelde in de Middeleeuwen.
In de maand februari 1379 wilde jonkvrouw Ida, de dochter van Everhardus van Essen, bewoner van het kasteel Eerde een bezoek brengen aan haar vriendin Kunigonda van de Collendoorn. Vergezeld van een page kwamen ze op paard in het dichtbeboste gebied waardoor de Hessenweg liep. Bekend met de weg reden zij vlug door de wildernis. Maar opeens klonk een woest gehuil. Een troep hongerige wolven had het gezelschap opgemerkt en deed een aanval. De jongen probeerde met weinig wapens zich zo goed mogelijk te verdedigen. Angstaanjagend klonk de roep om hulp. Jonkvrouw Ida die op de grond lag zou spoedig het slachtoffer worden van de roofdieren. Een van de dieren keerde zich al tot haar. Totdat een jonkman, gewapend met pijl en boog, zich plotseling tussen de struiken vertoonde en met succes het roofdier uitschakelde.

Door het hulpgeroep en gehuil van de roofdieren was ook Jonker Rudolf van de Collendoorn naar de plek des onheil gekomen. Met het aansporen van zijn paard kwam hij nog juist op tijd om het leven de van jonkvrouw te redden. Sinds die tijd staat op die plek een herberg met de naam de Hongerige Wolf. Daardoor wordt de herinnering levend gehouden aan dit gedenkwaardige voorval en de daaraan verbonden legende.

In 1976 brandde het historische pand met een rijke geschiedenis af. Enkele jaren later herrees een nieuw restaurant.

tekst en foto’s: Harry Woertink

De Wolfskuil in Ommen
De Wolfskuil in Ommen

De Wolfskuil met op de achtergrond De Blokhut
De Wolfskuil met op de achtergrond De Blokhut

Restaurant De Hongerige Wolf aan de Coevorderweg in Stegeren
Restaurant De Hongerige Wolf aan de Coevorderweg in Stegeren

Van de hand van de auteur heeft dit artikel ook gestaan in de Stentor van 16 oktober 2003, toen er in Ommen plannen waren voor een Wolvenbos. (red.)

Bron: HKO97.nl


Naschrift Webredactie OudOmmen.nl, zie ook:Andere afleveringen uit de reeks “Ommen historisch belicht”:

1 Reactie »

• • •

1 reactie »