9 november 2006

HKO reeks: Ommen historisch belicht (5) Ommer zuute plassies

Categorie: Algemeen.    12.188 keer gelezen.

Ommer zuute plassies, zoete broodjes uit Ommen. Zuute plassies al anderhalve eeuw typisch Ommer lekkernij. Elk zich zelf respecterende stad of dorp heeft haar eigen specialiteit. Zo zijn er Bosschebollen, Dalfser moppen of Zwolse balletjes.

Al 150 jaar lang heeft Ommen Zuute Plassies. Een klein rond broodje waar ‘zuute’ staat voor zoet en ‘plassie’ voor broodje met als voornaamste smaakmakende bestanddeel stroop en anijs. Het verhaal achter het zoete broodje.

 foto: Harry Woertink
Ommer zuute plassies, zoete broodjes uit Ommen

Zuute plassies worden gebakken rond de tijd van Sinterklaas door de Ommer warme bakkers en gaan letterlijk en figuurlijk als zoete broodjes over de toonbank. Omdat ze zo goed in de smaak vallen kan Ommen vandaag de dag tot steeds genieten van dit luxe broodje dat zijn oorsprong vindt rond 1850. Het feest van Sint-Nicolaas was van een rooms-katholiek heiligenfeest geworden in een niet-kerkelijk feest. Toen kregen veel elementen van de huidige viering vorm en brak de tijd aan van zoet en lekkers.

In het midden van de negentiende eeuw kenden verhoudingsgewijs Ommen een groot aantal bakkers. Om hoofd te kunnen bieden tegen de moordende concurrentie moesten de bakkers met nieuwe producten komen. Zo is eigenlijk het zoete broodje als een stroopbroodje ontstaan. Als midwinterbaksel lag de toevoeging van anijszaad dan ook voor de hand. Ondanks dat het recept voor de andere bakkers geheim was, kwamen zij min of meer tegelijk met hetzelfde broodje op de markt. Van patent of octrooi had men nog nooit gehoord. Opmerkelijk daarbij was dat alle bakkers de dezelfde benaming voor de lekkernij kozen: zuute plassie, ofschoon sommige bakkers er wel hun eigen schrijfwijze op nahielden variërend van zuute plässie tot zûte plassie.

Zuute plassies worden nog steeds gebakken. Alleen is het aantal plaatselijke bakkers terug gelopen tot thans twee: Ten Brinke en Koggel. ‘Toen mijn grootvader in 1878 vanuit Rijssen in Ommen als bakker begon had hij ook zuute plassies’, weet oud-bakker Albertus Makkinga (88). ‘Vroeger bakten we ze pas veertien dagen voor Sinterklaas. Nu beginnen de bakkers er begin oktober al mee’. Volgens Makkinga was de verkoop van de luxe broodjes een mooie aanvulling op de omzet, ondanks dat de mensen zich toen maar weinig luxe konden permitteren. ‘Zodra de eerste zuute plassies van het jaar uit de oven kwamen gingen we er mee langs de deur om ze uit te venten. Ze kosten toen vier cent per stuk’, kan Makkinga zich nog herinneren.

‘We bakker ze elke dag ovenvers. De vraag is nog steeds groot. Veel Ommenaren die elders wonen komen speciaal met Sinterklaas naar Ommen om zuute plassies ze te kopen’, zegt bakker Marinus Koggel (61) die zijn recept heeft gekregen van oud-bakker Albert van Elburg. ‘Vroeger werd roggemeel gebruikt, want tarwemeel was rond 1900 nog een luxe. Nu is het tarwemeel met anijszaadjes en stroop. Na het rijzen gaat het deeg in een in raten verdeelde bakvorm tien minuten de oven in.’

tekst en foto’s: Harry Woertink

Marinus Koggel bakt zuute plassies
Marinus Koggel bakt zuute plassies

Ommen had vroeger meerdere bakkers. Hoek Bouwstraat/Vrijthof bakkerij van G.Wicherson, 1911
Ommen had vroeger meerdere bakkers. Hoek Bouwstraat/Vrijthof bakkerij van G.Wicherson, 1911

Zuute plassies dagelijks ovenvers
Zuute plassies dagelijks ovenvers

Besmeerd met roomboter zijn zuute plassies het lekkerst. Eet smakelijk!
Besmeerd met roomboter zijn zuute plassies het lekkerst. Eet smakelijk!

Bron: HKO97.nl


Andere afleveringen uit de reeks “Ommen historisch belicht”:

4 Reacties »

• • •

4 reacties »