28 oktober 2006

HKO reeks: Ommen historisch belicht (3) 'Olde Vechte' en 'Makkinga’s mölle'

Categorie: Algemeen.    3.705 keer gelezen.

(Oud)Ommen historisch belicht met ‘Olde Vechte’, ‘Mulertsdiekie’ en ‘Makkinga’s mölle’

oldevechte.jpg Huize Olde Vechte

Op de plek waar nu Huize Olde Vechte staat aan de Zeesserweg in Ommen stond vóór 1900 een windmolen van de firma Smit en Helmich. Met deze molen werd gerst tot gort gepeld. Ook werd uit koolzaad en lijnzaad (zaad van vlas) olie geslagen. De molen werd gesloopt en op deze plaats het nog bestaande herenhuis gebouwd door notaris F.W.N.Baron Mulert die in 1847 notaris in Ommen werd. Ook werd hier het notariskantoor ondergebracht. De notaris kon rechtstreeks van zijn huis over het dijkje ‘Mulertdiekie’ richting ‘Makkinga’s mölle’ aan Den Oordt wandelen. De Vecht doorsneed dus nog niet het laantje, zoals dat na de ‘verbetering’ van de Vecht wel het geval is. De oude Vechtarm ligt er als Olde Vechte nog steeds, zowel voor als achter het huis. Het Mulertsdieke met aan beide zijden beuken was een geliefd laantje voor verliefde paartjes die in de avonduren de eenzaamheid op prijs stelden…

Wie nu de fiets in de stalling zet van zwembad Olde Vechte kan een deel van het beukenlaantje nog terugvinden. En vlak langs het klinkerpad staat een prachtige oude beuk met een geweldige stronk. Ga kijken voor het te laat is! Nu we het toch over molens hebben: ‘Wie ’s nachts maalt kan zijn kop kwijtraken. Om de Ommer bakkers van voldoende meel te kunnen voorzien moest de molen soms ook ’s nachts malen. Door gebrekkige verlichting kwam molenaar Roelof Makkinga tijdens het smeren van de hals en de pen van de bovenas met varkensreuzel met een been tussen het bovenwiel en de bonkelaar. Hij moest verder met een houten been door hen leven. Een oud molengezegde is dan ook: ‘Kom niet in de kap van een draaiende molen, je kan je kop kwijtraken’.

tekst: Herman van Elburg (OCO); foto’s: Harry Woertink

Huize Olde Vechte
Huize Olde Vechte

Mulertsdiekie richting molen Den Oord
Mulertsdiekie richting molen Den Oord

Olde Vechte
Olde Vechte

Eeuwenoude beuken van Olde Vechte
Eeuwenoude beuken van Olde Vechte

Molernaars op Den Oord
Molernaars op Den Oord

Op de achtergrond de beuken van de vroegere Mulertsdiekie
Op de achtergrond de beuken van de vroegere Mulertsdiekie

Verbeteringsplan van de Vecht uitgevoerd in 1901
Verbeteringsplan van de Vecht uitgevoerd in 1901

Bron: HKO97.nl


Naschrift Webredactie OudOmmen.nl, zie ook:

  • De eerste afbeelding bij “Foto’s en afbeeldingen” -> “Ommen” ->”Vecht (activiteiten)“.
    Een foto van het kanaliseren van de oude Vecht gezien vanaf de Vechtbrug, met het Mulertsdiekie nog zichtbaar op de achtergrond.

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image