26 maart 2008

HKO reeks – 100 jaar Ommer Nieuws: (Zomer)tijd tot op de minuut (6)

Categorie: Historische Kring Ommen.    1.711 keer gelezen.

Komende nacht van zaterdag op zondag wordt de zomertijd weer ingevoerd en wordt de nacht plotseling voor ons een uur korter. Wij rekenen in uren, minuten, seconden en bij sportwedstrijden al in honderdsten van seconden, terwijl de wetenschap nog veel verder gaat.

KA009-1bw--.jpg KA009-1bdw--.jpg Op deze foto (uit 1916?) waar men bezig is met restauratie werkzaamheden is ook duidelijk de klok te zien met daarop, iets minder duidelijk, de wijzers.

In het verre verleden van Ommen was de openbare tijdsaanduiding eerst nog alleen maar hoorbaar door de luidklokken. Deze werden geluid onder andere zoals bij het sluiten van de poort en die traditie bleef, ook zonder poort. Op die vaste tijd die overal luid en duidelijk hoorbaar was schoof de Ommenaar dan achter de pap, de brijpot. Als aanvulling op de luidklok die maar zo af en toe een tijdsindicatie aangaf, werd er later een echte klok, een uurwerk geplaatst. In 1587 is er al sprake van een uurwerk in de kerkkoren). Na de grote stadsbrand van 1624 had de kerk geen toren meer en stond het uurwerk in de kerk, met een wijzerplaat op de voormuur. Bij de herbouw van de toren koos men voor een beter zichtbare plek en is de klok hierin aangebracht. Het uurwerk werd ouder en begon gebreken te vertonen. In 1821 wordt er al gerept over uitgebreide reparaties aan het torenuurwerk, in 1905 wordt er een stadsuurwerk geplaatst. Of dit dan een nieuw, een vernieuwd, of een heel ander uurwerk is? Zeker is wel dat het torenuurwerk na de elektrificatie een museumstuk geworden is. Onlangs is door een specialist vastgesteld dat dit uurwerk in ons streekmuseum een bijzonder en uniek exemplaar is uit begin 1600.

Dit was eerst nog een echt uurwerk, meer dan uren gaf deze klok dan ook niet aan. In de Oprechter Ommer Courant van 23 september 1916 lezen we: ‘Na verscheidene weken van rust laat de torenklok weder haar zware slagen hooren. Dagen achtereen waren we verstoken van hare stemmige tonen, die ons het uur van de dag melden. Hoe gevoelden wij het gemis van die ofncieële tijdsverkondiger, waarnaar we onze da-gelijksche bezigheden regelden, waarop we vertrouwden, wanneer we ons naar den trein moesten begeven, men zich naar zijn werk moest spoeden, de school een aanvang zou nemen, enz. In een geheel nieuw kleed, vertoont zich thans onze schilderachtig gebouwde toren aan ons oog. Vlug en sierlijk steekt hij boven de hem omringende huizen uit en ver in den omtrek kan men duidelijk de juiste tijd waarnemen, die aan drie zijden door de nieuw aangebrachte minuutwijzers wordt aangegeven. Helder teekenen zich deze af op de prachtig geschilderde wijzerplaten, waarop de uren en minuten verguld zijn aangegeven. Kon men vroeger alleen den tijd vernemen, wanneer de klok het aantal slagen liet hooren van het uur, dat ze vermelde, thans kan men elk oogenblik van den dag zich van de juiste tijd op de hoogte stellen.’

Tot zover de Oprechter Ommer Courant. Het bestuur van het ‘Vreemdelingenverkeer’ had de raad van de stad Ommen op het gemis van een minuutwijzer gewezen. De burgemeester, baron Bentinck bood aan om dit te betalen. De burgemeester zou in oktober vertrekken en als dank schonk hij de stad een minuutwijzer. Dat waren nog eens tijden, heel anders dan nu, nu wordt de vertrekkende burgemeester een geschenk aangeboden.

Foto’s en nieuwtjes
De foto’s in deze rubriek komen uit het archief van de tienjarige Historische Kring Ommen. In samenhang met deze foto’s zullen we proberen ook een nieuwsfeit(je) te halen uit het grote krantenarchief van het honderdjarige Ommer Nieuws.

Bron: Ommer Nieuws – 26 maart 2008


Meer afleveringen uit: “HKO reeks – 100 jaar Ommer Nieuws

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image