12 november 2008

HKO reeks – 100 jaar Ommer Nieuws: Sint was altijd al royaal (17)

Categorie: Historische Kring Ommen.    2.138 keer gelezen.

Werd het Sinterklaasfeest in het verleden ook zo uitbundig gevierd als tegenwoordig? Bij mijn zoektocht in een aantal oude jaargangen van het ‘Ommernieuws’ vind je alleen rondom 5 december wat sinterklaasadvertenties.

BQ021-bw--.jpgFoto: OudOmmen
Sint Nicolaas rijdt Ommen binnen. De stoet rijdt over de Vechtbrug, met op de achtergrond Hotel De Zon. Een prachtig plaatje, waarschijnlijk gemaakt in de dertiger jaren.

De advertenties zijn meestal zonder afbeelding en vaak alleen maar voor erg nuttige cadeaus. Wanten, sokophouders, dassen e.d. Het meest luxueuze cadeau wat aangeprezen werd waren vulpennen, daarnaast had je natuurlijk de plaatselijke bakkers met allerlei lekkers zoals taaitaai, pepernoten, speculaas en marsepein. In de aanwezige jaargangen uit de vroege twintiger jaren staan geen afbeeldingen van de goedheiligman. Als er al afbeeldingen in de advertenties staan zijn het meestal tekeningen. Op de achterpagina van de krant van 28 novemberl936 kom ik een Sint tegen. Op een mooie tekening is te zien hoe Piet met een zak vol Stertabak bij Sinterklaas binnen komt vallen. Een landelijk bedrijf prijst hier haar overheerlijk geurende pijptabak aan. De Sint was er dus niet alleen voor de kleintjes, maar ook de volwassenen pikten een graantje mee.

In de meer officiële berichtgeving komt de Sint alleen maar voor in de Sint Nicolaasmarkt en dan lees je nog alleen maar hoe de handel in koeien, varkens en biggen zich bewoog. Zelfs bij de handel in paarden wordt nog geen klein zijsprongetje gemaakt naar een ‘willige’ handel in schimmels! Bij het plaatselijk nieuws van 8-12-1923 verschijnt Sint Nicolaas toch nog in een berichtje. In Ommen had de oudercom-missie de gewone ouderavond vervangen door een Sint Nicolaasfeest. Dit staat er over in de krant: ‘Vooraf gegaan door de muziekvereniging Crescendo trok een groote schare kinderen maandagmiddag naar het station, om den goeden Sint, die met de trein van half twee uit de richting Junne zou aankomen, feestelijk in te halen. De verwelkoming was dan ook allerhartelijkst, de kleinen popelden van plezier.’

Dan merk je dat er in al die jaren niet zoveel is veranderd, Sint gaat samen met zijn Piet ‘stadwaarts’ en rijdt vooraf gegaan door Crescendo door verschillende straten. Ze blijven alleen niet op de markt maar gaan naar hotel de Zon. Toen nog wel onder leiding van ‘onderwijzend personeel’, gaan ze rustig de grote zaal binnen. Ook al was het een moeilijke tijd, de Sint bleef royaal en de kinderen kregen zelfs als toegift een ‘mooie bioscoopvoorstelling’. De verslaggever klinkt misschien een beetje pompeus: ‘Dankbaar en zeer voldaan voor het genotene, keerden de kleinen huiswaarts. Hun stralende gezichtjes waren voor Sint Nicolaas en Zwarte Piet, voor de commissie voor haar initiatief en goede zorgen en Crescendo voor haar opwekkende nummers de dank voor dezen goed geslaagden feestdag.’ Toch niks veranderd daar doe je het voor!

De tijd rond 5 december is ook de tijd van verhalen, soms zijn ze echt gebeurd. In de krant van 5 december 1924:
‘Bij bekkenslag (door de Stadsomroeper) werd dinsdag bekend gemaakt het vermissen van een 4-jarig zoontje van zekere S uit Lemelerveld. Wat toch was het geval? S. zou met zijn zoontje de Sint Nicolaasmarkt bezoeken in Ommen en had daartoe het ventje met een kennis per wagen meegegeven. Bij aankomst bij de erven Gerrits (nu Ter Stal) zou het kind zijn vader tegemoet lopen, doch nam daartoe de verkeerde weg, de Bouwstraat in. Laat in den namiddag werd het kind te Stegeren aangetroffen en aan den in doodsangst verkeerenden vader teruggegeven.’ De vader had zijn vierjarig sinterklaascadeautje en het jongetje vast en zeker een paar hele vermoeide beentjes. Stel je voor, vier jaar en dan 8 kilome-terlopend op klompjes, over onverharde, modderige wegen. Een onvergetelijke Sinterklaas-dag!

Foto’s en nieuwtjes
De foto’s in deze rubriek komen uit het archief van de tienjarige Historische Kring Ommen. In samenhang met deze foto’s zullen we proberen ook een nieuwsfeit(je) te halen uit het grote krantenarchief van het honderdjarige Ommer Nieuws.

Bron – Ommer Nieuws – 12 november 2008

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image