микрозаймы

16 april 2008

HKO reeks – 100 jaar Ommer Nieuws: Remmen bij de Steile Oever (7)

Categorie: Historische Kring Ommen.    1.576 keer gelezen.

Deze foto is vroeger al eens geplaatst met een vermaning dat je met minder snelheid nog meer van de natuur kan genieten. Nu kijken we met heimwee naar de rust op deze zonovergoten weg.

080416ON01b--.jpg‘Snelverkeer op de weg door Eerde’ leidde in de dertiger jaren al tot ingezonden brieven naar de Oprechte Ommer Courant

Op de foto het tolhuis (met er voor een klompenhok) op de splitsing van de weg Ommen, Lemele en Den Ham. Schijnbaar was de weg door Eerde nogal in trek bij gemotoriseerd verkeer, vandaar dat deze weg door al dat toegenomen snelverkeer ook snel verhard werd. De plaatselijke bevolking die nog met paard en wagen deze mooie weg nam, had hier soms erg veel moeite mee. De Oprechte Ommer Courant van 23 januari 1932 vermeldt: “Ter hoogte van den Hoogen Oever, op den weg Ommen-Eerde sloeg dinsdagmiddag een paard gespannen voor een driewielige sleepkar op hol. De voerman werd van zijn kar geslingerd en moest ernstig gewond naar dokter Pos alhier vervoerd, die directe overbrenging naar een ziekeninrichting noodig achtte.”

Een landbouwer uit Den Ham ergert zich aan de overheid die wat aan de gevaarlijke weg moet doen. Hij schrijft een brief naar de krant. Daarin stelt hij dat men de boeren niet alleen financieel tenonder wil laten gaan maar nu schijnbaar ook nog “lichamelijk ten gronde” wil richten. Hij vindt dat naast de verharding op de kunstweg een zandpad moet zijn “zoodat de rechter-raderen door het zand gaan en de wagen eenigzins een rem vond in het losse zand”. Als je dus met een flinke vracht de Eerderberg afkomt wordt de snelheid gesmoord in het losse zand. Slim bedacht. De overheid daarentegen heeft naast de weg, in het losse zand, palen geplaatst zodat ieder op de verharde weg moet blijven. Die palen moeten dus weg. De schrijver geeft de gemeente nog de waarschuwing dat als ze belang hechten aan een grote aanvoer van marktvee zijn idee snel moeten toepassen. Anders gaat men “elders ter markt om het gevaar te ontwijken met paard en al op hol te slaan met alle gevolgen van dien”. Op 14 mei verschijnt er weer een ingezonden brief in de krant. De palen in het losse zand zijn verdwenen. Eind goed, al goed?

Nee, totaal niet, de boeren die met hun zwaar beladen kar naar beneden rijden en gedeeltelijk naast de verharding blijven, krijgen een bekeuring! Onze boer en briefschrijver wordt nu heel sarcastisch. Hij heeft begrepen dat de palen weg moesten omdat ze een gevaar opleverden voor wielrijders. Dat gelooft hij graag. “Was het enkel voor de boeren dan waren de palen wel blijven staan, maar daar ook stedelingen over den weg fietsen, moet daarvoor zorg worden gedragen.” De briefschrijver vermoedt bovendien dat de boeren op het gevaarlijke harde gedeelte van de weg moeten blijven omdat er toch al te veel boeren zijn, “zodat er eenige worden opgeruimd”. Hij heeft ook een vast denkbeeld over de bekeuringen. Omdat van de boeren bijna geen belasting binnenkomt, ze verdienen bijna niets, wil de overheid dit verschil via boetes toch weer binnenhalen. Onze briefschrijver roept de boeren op om in verzet te komen, zelfs diegene, die al een bekeuring gehad hebben. Boeren hebben: “het recht om te leven, althans om zonder moedwillig levensgevaar den weg met paardentractie te berijden!” Een week later vergadert de gemeenteraad van Ommen en komt de levensgevaarlijke helling van de Eerderberg in de rondvraag aan de orde. Dit raadslid wil de provincie inschakelen, maar hij krijgt als antwoord dat het reeds de aandacht van het College heeft. Misschien is de remberm voor de boeren er toch nog gekomen? Remmen moet je zeker doen, stoppen is nog beter bij de Steile Oever en dan naar boven lopen in plaats van rijden. Daar kan je dan genieten van een van de mooiste ver- en uitzichten die Ommen te bieden heeft.

Foto’s en nieuwtjes
De foto’s in deze rubriek komen uit het archief van de tienjarige Historische Kring Ommen. In samenhang met deze foto’s zullen we proberen ook een nieuwsfeit(je) te halen uit het grote krantenarchief van het honderdjarige Ommernieuws.

Bron: Ommer Nieuws – 16 april 2008


Meer afleveringen uit: “HKO reeks – 100 jaar Ommer Nieuws

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image