12 maart 2008

HKO reeks – 100 jaar Ommer Nieuws: Pasen komt met vuur (4)

Categorie: Historische Kring Ommen.    2.315 keer gelezen.

Van de vele tradities die er zijn rond Pasen, zijn er ook een aantal die nog steeds plaats vinden in Ommen. Het zijn: de palmpasenoptocht, het befaamde eiertikken en het branden van verschillende paasvuren.

ca1960_Palmpasen-optocht.jpgFoto: HKO.
In Ommen wordt de traditie van de palmpasenoptocht levend gehouden. Wie de mooiste versierde stok heeft, die volgens de regelen der kunst is gemaakt, wint een prijs.

Door de Reformatie zijn de feestelijke en bijzondere activiteiten die eerst op de zondagen vielen in Ommen een dag verschoven. Zo wordt de palmpaasoptocht al jarenlang, net als komende zaterdag, voor Palmzondag gehouden. Het veelbezochte eiertikken en het paasvuur zal traditiegetrouw op de tweede paasdag, op de maandag gehouden worden. Rond Vilsteren en Lemelerveld branden zondagavond de vreugdevuren al en zullen hier de hemel langzaam rood kleuren. Voor mensen die van paasvuren houden een geluk, je kan er in deze buurt dus op twee avonden naar toe! Dat het in het verleden met het paasvuur ook anders is geweest lezen we in de ‘Oprechte Ommer Courant’ van 2 april 1932. Onder het kopje ‘Plaatselijk Nieuws’ staat het volgende: ‘Bij de viering van het Paaschfeest, is het een zeer oude gewoonte, om paaschvuren te ontsteken. Op den 2en Paaschdag kon men dan ook wijd en zijd de heldere vlammen den horizon zien verlichten. Alleen niet in Ommen! Wel lag hier en daar een hoop takken, die men in brand stak, maar een echt paaschvuur, liefst met een “teerton”, zooals men die vroeger in Ommen gewoon was, schijnt tot het verleden te behoren. Het is werkelijk jammer, dat zoo vele oude gebruiken in verval geraken. Het is vooral te betreuren van het paaschvuur, het vuur waarmede onze voorouders hunne blijdschap over de nadering van de lente bekend maakten. Wanneer de jeugd het uit zich zelf niet meer doet, kan dan in Ommen een commissie uit de ouderen het initiatief niet nemen? In andere plaatsen doet men dit ook. Wij willen hopen dat het volgende jaar Ommen weer een mooi, groot paaschvuur heeft en men zich gezamenlijk eenige opoffering zal willen getroosten om dit oude, mooie gebruik in eere te houden.’

Tot zover de helderziende journalist uit 1932, want op 11 april 1951 gaat zijn wens in vervulling en wordt de Gemienschop van 011 Ommer opgericht. Het was wel bijna twintig jaar later, -in Ommen gaat alles wat langzamer- maar we hebben nu een actieve club die deze tradities wil beschermen en in ere houdt. Dat ze dat kunnen is te zien aan de grote palmpaasoptocht waarin een kleurige stoet kinderen meeloopt. De zwaantjes of haantjes die ze op een versierde stok meedragen achter de muziek aan, zijn volgens oude traditie opgemaakt. Hoe dat moet staat in een nauwkeurige beschrijving die bij de 011 Ommer te krijgen is en waarin precies staat hoe een palmpaas er uit hoort te zien. Wie dat het best en het mooist gedaan heeft volgens deze oude tradities, wint een prijs. Daarnaast organiseren ze het eiertikken op paasmaandag, een traditie en onderhand een evenement, waarop Ommen zuinig en trots moet zijn. Want het bekende kinderliedje wat bij de palmpasenoptocht gezongen wordt, kan volgens mij wel met een regel uitgebreid worden:

  Palm, palm Pasen, ei koerei
  over ene zondag krijgen wij een ei
  één ei is geen ei
  twee ei is een half ei
  drie ei is een paasei.
  Het eiertikken is een gouden ei!

Foto’s en nieuwtjes
De foto’s in deze rubriek komen uit het archief van de tienjarige Historische Kring Ommen. In samenhang met deze foto’s zullen we proberen ook een nieuwsfeit(je) te halen uit het grote krantenarchief van het honderdjarige Ommer Nieuws.

Bron: Ommer Nieuws – 12 maart 2008

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image