микрозаймы

23 januari 2008

HKO reeks – 100 jaar Ommer Nieuws: Ommen in winterse sferen (1)

Categorie: Historische Kring Ommen.    2.662 keer gelezen.

Lang niet alle inwoners van Ommen hebben het fotoboek ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Historische Kring Ommen kunnen bemachtigen. Het boek is uitverkocht, maar in de komende tijd zullen een aantal foto’s uit het boek in dit blad verschijnen.

08012301ON--.jpg Foto: HKO
De foto is begin 1900 genomen vanaf ‘Makkinga’s Mölle’ richting Ommen. Goed te zien zijn het gemeentehuis, de schoren onder de brug en de Konijnenbeltsmolen.

We beginnen de serie met een heel sfeervolle winteropname van Ommen. In de nacht of vroege ochtend is er sneeuw gevallen en aan de bomen is nog veel rijp te zien. Het pad naar Ommen is al sneeuwvrij gemaakt, in de verte lopen een paar figuurtjes misschien zijn ze er nog mee bezig. De foto is begin 1900 genomen vanaf ‘Makkinga’s Mölle’ richting Ommen. Goed te zien zijn het gemeentehuis, de schoren onder de brug en de Konijnenbeltsmolen. Duidelijk is dat de bleek niet gebruikt kan worden maar de afrastering er omheen wel. Als een vrolijke feestslinger hangt de was daar te drogen, of hard te worden? Waarschijnlijk dat het pad daarom al zo vroeg schoongemaakt is, de was moest toch naar buiten. Als de Ommer huisvrouwen traditievast waren zal het een maandagochtend geweest zijn en aan de schaduwen te zien ongeveer twaalf uur.

Dwergen
Voordat de droger zijn intrede deed maakte het niets uit op de wasdag of het vroor dat het kraakte, de was ging naar buiten. In de late middag als het begon te schemeren kwam moeder van de waslijn terug met een armvol stijve hemden met grijparmen en onderbroeken met rechte lange benen. Als kind kon je daar dan allemaal kwaaie dwergen in zien, die je zomaar konden grijpen. Rond de kachel op het wasrek, of aan een lijntje erboven werd al die was stomend weer slap en daardoor weer gewoon ondergoed.

Herfst
Of het daar bij de molen een echte bleek is geweest? Zeker een plek om de was naar toe brengen. Op een andere foto, net andersom genomen, met het zicht op de molen, ligt er geen sneeuw op de bleek. Op deze foto, die ook in het boek staat, beginnen de bomen al kaal te worden het is waarschijnlijk begin van de herfst. De molenaar is aan het werk, de wieken van de molen hebben namelijk vol zeil. De was ligt ook hier niet op de bleek, maar hangt vrolijk te wapperen aan de verschillende afrasteringen. Misschien hoort de was in de herfst helemaal niet meer op de bleek?

Het Ommer Nieuws bestaat dit jaar honderd jaar.
Reden voor de redactie om samen met de Historische Kring Ommen (HKO) het verleden in te duiken. Eén keer in de twee weken verzorgt de Historische Kring een halve pagina in het Ommer Nieuws. De HKO heeft een enorme collectie foto’s in haar bezit en een selectie daarvan kunt u de komende tijd verwachten in het Ommer Nieuws. Vandaag de eerste aflevering. Onlangs bracht de HKO een fotoboek uit waar eveneens een selectie is gemaakt van foto’s van Ommen in de afgelopen honderd jaar.

Bron: Ommer Nieuws – 23 januari 2008

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image