микрозаймы

20 februari 2008

HKO reeks – 100 jaar Ommer Nieuws: Klompen (3)

Categorie: Historische Kring Ommen.    1.926 keer gelezen.

Klompen: Je kunt er iets in meenemen of mee timmeren. Geef jongens iets waar wielen onder zit en… het worden ridders die de koets met een jonkvrouw begeleiden, of ze doen mee aan een drafwedstrijd met een kampioenspaard.

08022001ON--.jpg foto hko
De jongens van Oldeman en Schuurman hebben alle vier een pet op, stevige kleren aan en natuurlijk klompen.

Dat voorstellingsvermogen of die droom maakt het werk lichter, de dagelijkse wereld spannender. Het zal best dat dit clubje op de foto iets moet wegbrengen voor vader, oom, of misschien ook al werkgever, toch blijft die droom, die de werkelijkheid anders kleurt, een beetje mooier en vrolijker. Het zijn de jongens van Oldeman en Schuurman. Ze hebben alle vier een pet op, stevige kleren aan en natuurlijk een paar klompen aan de voeten. Klompen, ze lijken onverwoestbaar aan kleine jongens-voeten, maar dat zijn ze natuurlijk niet. Jongens kunnen klompen overal voor gebruiken. Je kan er iets in meenemen, net uitgehaalde eieren, torren, kikkers of water om de kikkers in te laten zwemmen. Ze zijn geschikt als hamer, als ergens noodzakelijkerwijs op getimmerd moet worden, als er bijvoorbeeld een paaltje of stok in de grond geslagen moet worden. Dat kan in het uiterste geval natuurlijk ook op het hoofd of op een ander lichaamsdeel zijn van een leeftijdgenootje. Het timmeren gebeurt dan op een jongen, die niet meer in de categorie vriendjes valt. Wanneer zo’n jongen te groot is om direct te benaderen, blijf je op afstand en dreig je met de klomp. In het uiterste geval kun je de klomp naar zijn hoofd smijten. Dat laatste is niet zo slim, je bent je klomp kwijt en je weet zeker dat er dan thuis ook iets minder prettigs zal gebeuren. Meestal zal de klomp echter met dezelfde vaart weer terug komen, waarbij je mag hopen dat je tegenstander even slecht kan mikken als jezelf. Vaak was het eind van het liedje dat de kap, het bovenstuk van de klomp, eraf gespleten was.

Thuis gekomen was het verhaal dat je struikelde over een losliggende steen. Mijn vader was op zulke ongevallen voorbereid. Om jongensklompen te repareren had hij smalle, ijzeren bandjes met aan één zijde scherpe uitsteeksels op voorraad. Dit bandje werd zorgvuldig aan de onderkant van de klomp vastgezet en met de scherpe stekels over de klomp met de kap getrokken, gelijktijdig werden de stekels hierin gedreven. De kap zat zo weer rotsvast. Zag hij dat de onderkant van de klomp ook al begon te slijten, dan verzool-de hij deze met een oude zool van een schoen. Die zool werd met houten pinnetjes vastgezet onder op de klomp. Dat was vijftig jaar geleden. Negentig jaar geleden waren er ook al problemen met dure klompen en kinderen die ze gemakkelijk konden verslijten. In de ‘Oprechte Ommer Courant’ lezen we dat in de raad van de stad Ommen werd voorgesteld om ‘Van gemeentewege klompen te distribueren aan ouders van schoolgaande kinderen voor 20 cents per paar beneden den kostenden prijs.’ Het zou de gemeente de lieve som van 250 keiharde guldens per jaar gaan kosten. De wethouder was bang dat het niet bij een paar klompen zou blijven: “De raad schept een precedent en begeeft zich op een gevaarlijk terrein. Het begint met klompen; daarna komen kousen aan de beurt.” De wethouder zag het al voor zich. Nee, volwassen jon- ^ gens dromen bijna niet meer, ze zien het voor zich. Het voorstel werd verworpen.

Het Ommer Nieuws bestaat dit jaar honderd jaar.
Reden voor de redactie om samen met de Historische Kring Ommen (HKO) het verleden in te duiken. Eén keer in de twee weken verzorgt de Historische Kring een halve pagina in het Ommer Nieuws. De HKO heeft een enorme collectie foto’s in haar bezit en een selectie daarvan vindt u in het Ommer Nieuws. Onlangs bracht de HKO een fotoboek uit waar eveneens een selectie is gemaakt van foto’s van Ommen in de afgelopen honderd jaar.

Bron: Ommer Nieuws – 20 februari 2008

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image