29 oktober 2008

HKO reeks – 100 jaar Ommer Nieuws: Geen brand meer te vrezen (16)

Categorie: Historische Kring Ommen.    1.949 keer gelezen.

OMMEN – Op deze foto uit 1944 staat de motorbrandspuit die achter een heel functionele auto gekoppeld kon worden. Het was namelijk niet alleen een brandweerauto, maar ook een rouwauto, ziekenauto en af en toe een taxi.

ON08102902b--.jpgDeze motorbrandspuit, die achter een heel functionele auto kon worden gekoppeld, deed in 1944 in Ommen niet alleen dienst als brandweerauto, maar ook als rouwauto, ziekenauto en taxi.

Economisch gezien heel slim. Alleen, hoe moest het als er tijdens een begrafenis ergens een ongeluk gebeurde en op een andere plaats brand uitbrak? De eerste krant die iets vermeldt over een brandspuit in Ommen is de krant van november 1916 daarin staat het raadsbesluit om een nieuwe brandspuit te kopen. Hiervoor moet de gemeente wel een lening aangaan, want er zal ook nog een onderdak voor diezelfde spuit gebouwd moeten worden. Men gaat heel voortvarend te werk, in mei 1917 staat het volgende artikeltje in de krant: ‘Jongstleden donderdagnamiddag, 6 uur, werd de nieuwe brandspuit geprobeerd, geleverd door de gebr. Van Bergen te Midwolda.

Een menigte volk verzamelde zich, toen de prachtige spuit met hare mooie koperen zuigers tevoorschijn kwam. Eerst bespoot men eens terdege de deuren der kerk, daarna het stadsuurwerk, doch het lukte niet de uur- en minuutwijzer op oude tijd terug te brengen, evenmin om de dorst van het haantje te lesschen. Ook aan de Vecht werd een aantal proeven genomen, ten aanschouwe van een menigte nieuwsgierigen. Ook de schooljeugd amuseerde zich flink. Menig huismoeder had ’s avonds een doornat jongensbroekje te drogen.Uit alles bleek, dat de nieuwe spuit wel aan de verwachtingen voldeed.’ Heel voldaan klinkt dit het uit de mond van de journalist, ook al kwam het water maar net tot aan de wijzerplaat.

Dat het allemaal minder hoog, maar vooral ook minder snel ging dan in 2008 lezen we in het volgende artikeltje wat een paar maand later verschijnt. Dit stond er in augustus geschreven: “Ziezoo, nu hebben ze in Ommen geen brand meer te vreezeaNadat vooraf het brandspuitpersoneel een reorganisatie had ondergaan en de brandmeesters van een kenbare pet waren voorzien, zijn Dinsdagavond de spuiten (waaronder ook de nieuwe) geprobeerd. Ieder was op zijn post en nog binnen het uur werd water gegeven, ’t Ging prachtig.” Misschien was binnen het uur toen supersnel of was er ook een verschil in kwaliteit van de brandspuiten die in die jaren gefabriceerd werden?

Over zo’n kenmerkend verschil in brandweermateriaal stond in februari 1932 het volgende in de krant Bij een houtverkoop op de Koninklijke Houtvesterij ‘HetLoo’ is een niet meer in gebruik zijnde oude brandspuit verkocht. Deze was toentertijd aangeschaft omdat in de eerste regeringsjaren van koning Willem de derde (dat zal rond de jaren 1850 geweest zijn) herhaaldelijk bosbranden uitbraken op de Veluwe. Men vermoedde dat deze branden niet spontaan of op een natuurlijke wijze ontstonden. Om de vermeende brandstichter(s) schrik aan te jagen maakte men bekend dat als er iemand betrapt zou worden op het bewust stichten van brand, hij (meestal zijn pyromanen mannen) dit met zijn leven zou moeten boeten aan de galg. Volgens de krant ‘trof dit droeve lot een zekere B. uit Apeldoorn aan wien de straf inderdaad voltrokken werd’. De koninklijke brandspuit rukte natuurlijk ook uit als er in de naaste omgeving van het paleis brand ontstond. Waarschijnlijk doordat de koning een wat groter budget beschikbaar had voor de aankoop van zijn brandspuit, werkte dit apparaat beter en was zo goed dat een brand hiermee sneller geblust was dan met de plaatselijke brandspuit.

De brandweermannen uit Apeldoorn (toen waren er nog geen brandweervrouwen) waren behoorlijk jaloers op dit excellent werkende glimmende geval. Misschien deden de paleisbrandweerlieden (zij waren tenslotte in dienst bij de koning) ook wel een beetje neerbuigend tegen hun gemeentelijke collega brandbestrijders. Op een dag toen ze gezamenlijk een brand bestreden konden de gemeentelijke spuitgasten het niet laten om hun superieure collega’s eens lekker kletsnat te spuiten. Dat ging in ieder geval erg goed met het gebrekkige gemeentelijke spuitapparaat. Toen koning Willem dit hoorde werd hij zo kwaad dat hij zijn paleismedewerkers verbood om voortaan bij een ‘openbare’ brand uit te rukken. Het is in Ommen niet de koninklijke, maar wel één van de originele gemeentelijke brandweerwagens met roodkoperen windketel die nog steeds is te bezichtigen. Hij staat verwachtingsvol te glimmen in ons streekmuseum.

Foto’s en nieuwtjes
De foto’s in deze rubriek komen uit het archief van de tienjarige Historische Kring Ommen. In samenhang met deze foto’s zullen we proberen ook een nieuwsfeit(je) te halen uit het grote krantenarchief van het honderdjarige Ommer Nieuws.

Bron – Ommer Nieuws – 29 oktober 2008

1 Reactie »

• • •

1 reactie »