микрозаймы

21 februari 2011

Historische tijdschrift "De Darde Klokke" met betekenis van boerderij- en veldnamen

Categorie: Boeken & Tijdschriften.    3.321 keer gelezen.

OMMEN – In het jongste nummer van het Ommer historische tijdschrift “De Darde Klokke” wordt aandacht besteed aan de betekenis van boerderij- en veldnamen.

 Iedere buurtschap kende in het verleden boerenerven met een eigen naam. Daaruit blijkt dat de namen de taal van de boeren spreken en van de streek en hun karakters en gewoonten en gebruiken van de mensen in hun tijd weergeven. Zo blijkt de naam Stekkenkamp in Beerze terug te voeren naar het stekken van jonge boompjes op de kamp

Verder in De Darde Klokke een verhaal over een verdwenen kledingatelier aan de Hardenbergerweg 22 van de familie Nauta. Met tussen de tien en twintig naaisters werden in 1936 onder leiding van het echtpaar Nauta-Haasjes rokken, blouses en japonnen gemaakt. Aangezien in de zestiger jaren van de vorige eeuw het maken van kleding over genomen werd door lage lonenlanden kwam de productie in Ommen stil te liggen bij Nauta’s Confectie Ommen. Gerrit Jan Nauta moest een andere vorm van inkomsten zoeken om brood op de plank te krijgen voor zijn gezin met twaalf kinderen.

In de serie boerderijen van weleer aandacht aan de boerderij Balkerweg 2, gebouwd door de familie Lokin en van 1939 tot 1991 eigendom van de familie Makkinga. Het complete verhaal van de Makkinga’s wordt beschreven van militair tot boer met daarnaast zijn hobby van het stoelen matten.

Losse nummers van het kwartaalblad De Darde Klokke zijn te koop bij Bruna aan de Kruisstraat in Ommen.

Bron: Harry Woertink – 21 februari 2011

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image