23 november 2006

Historische kleding in goede handen bij de HKO

Categorie: Historische Kring Ommen.    5.732 keer gelezen.

De collectie historische kleding van de HKO is uitgebreid met een trouwjurk uit 1950. Namens de werkgroep historische kleding mocht Gé Steen de trouwjurk in ontvangst nemen die ooit gedragen is door het echtpaar Heijink-Veneman.

trouw2-b.jpg
Marja Steen (links) biedt trouwjurk aan die haar moeder ooit heeft gedragen. Gé Steen van de Werkgroep Historische kleding is blij met de nieuwe aanwinst

Door de grote belangstelling die er is voor kleding van vroeger is er bij de HKO een werkgroep historische kleding in het leven geroepen. Deze werkgroep houdt zich bezig met het verzamelen en in standhouden van oude mode. Het blijkt dat veel mode van vroeger verloren gaat. Daarbij gaat het niet alleen om kleding die door onze voorouders werden gedragen maar ook uit de zestiger jaren van de vorige eeuw die gedragen werden door ouders, broers of zusters, toen broeken met wijde pijpen of geplisseerde rokken het modebeeld bepaalden.

Veel kleding is in de loop van de jaren al geschonken aan de HKO. Met alle zorg wordt de kleding bewaard en als het kan ook getoond voor een groot publiek. Zo was er vorig jaar oktober een succesvolle show van historische kleding zoals die eind 1800 tot begin van de vorige eeuw in Ommen en omgeving werd gedragen. Als modellen traden toen een groot aantal HKO-leden op. Het publiek werd een kijkje in het verleden gegund met klapbroeken, daagse kleding tot eenvoudige boerenkieltjes met al dan niet geschuurde klompen. En van nachtkleding tot trouw- en rouwkleding. Ook was de typische oude Sallandse klederdracht goed vertegenwoordigd compleet met de zogeheten knippiesmutse, zilveren beugeltasje en sieraden. Kinderen showden hoe hun leeftijdgenootjes tachtig jaar gekleed gingen. De kleding behoorde bij de uitzet voor het leven en dat betekende dat modegrillen niet werden gevolgd, want dat verschijnsel bestond toen nog niet. Bij deftige kleding ging het veelal om de kleuren zwart of donkerblauw. Sommige geshowde kleding was zelf gemaakt aan de hand van oude patronen of uit de motteballen gehaald om voor een groot publiek geshowd te worden.

Met de optocht op Koninginnedag was de werkgroep actief en tijdens de partnerdag met het Duitse Recke in juni van dit jaar werd een show gehouden bij het Ommer streekmuseum.

Onlangs bood Arendje Heijink-Veneman haar trouwjurk aan de HKO. Marja Steen-Heijink mocht namens haar moeder de trouwjurk overhandigen aan HKO vertegenwoordigster Gé Steen. Namens de werkgroep van de HKO liet Gé weten verheugd te zijn met de uitbreiding van de collectie kleding en vroeg Marja dank over te brengen aan haar moeder.

Met ‘modeshows’ van vroeger houdt de HKO de geschiedenis levendig
Met 'modeshows' van vroeger houdt de HKO de geschiedenis levendig

tekst: Harry Woertink; foto’s Hans Steen

Bron: HKO97.nl


Naschrift Webredactie OudOmmen.nl, zie ook:

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image