31 juli 2007

Het Monnikenspoor – Op zoek naar middeleeuws Overijssel

Categorie: Boeken & Tijdschriften.    11.715 keer gelezen.

Wie op zoek is naar de middeleeuwen in Overijssel wordt uitgenodigd “te voet” het Monnikenspoor te volgen via (o.a.) Marienberg, Beerze, Ommen, Vilsteren en Dalfsen.

Monniken uit het klooster in Clarholz bij Munster trokken jarenlang (tussen 1133 en 1550) naar het land van Vollenhove om daar pacht te innen over de landgoederen, die de Monniken aan de Zuiderzee bezaten. De tochten werden te voet of met paard en wagen afgelegd, soms werd gebruik gemaakt van een schip. Een aantal van deze tochten zijn door de monniken beschreven en aan de hand hiervan is er één route “in beeld” gebracht middels het boekwerkje “Het Monnikenspoor”.

“Het Monnikenspoor” (deel 2) beschrijft een deel van deze middeleeuwse (wandel-)tocht, n.l. van Oldenzaal naar Vollenhove. De tocht is opgedeeld in zeven dagetappes en loopt o.a. via Marienberg, Beerze, Ommen, Vilsteren en Dalfsen. Naast de routebeschrijvingen bevat het boekje veel informatie over allerlei bezienswaardigheden onderweg. De beschrijvingen richten zich met name op historische markante gebouwen en plaatsen uit de tijd dat de monniken hier liepen. Voor Ommen en omgeving komen o.a. aan bod: het dorpsgezicht Beerze, kasteel Eerde, Steile Oever, Huize Het Laer, de Kluizenaarshut in Vilsteren, Huize Hessum, kasteel Rechteren en Huis Den Bergh. Het geheel wordt gecompleteerd met sagen en foto’s van de vele mooie plekken onderweg.
Ook OudOmmen.nl heeft een bijdrage geleverd in de vorm van een aantal historische foto’s.

Het boekwerkje is voor € 10,- verkrijgbaar bij div. boekwinkels en de VVV’s in het Overijssels Vechtdal.
Daarnaast is het ook voor € 12,- (incl. verzendkosten) verkrijgbaar bij Stichting Het Monnikenspoor, Postbus 22, 7490 AA Delden of via het.monnikenspoor@home.nl. Ook voor vragen of informatie kunt u hier terecht.

Een paar afbeeldingen/fragmenten van het boekwerkje:


Het boekwerkje onderweg op de picknicktafel:

Achtergrondinformatie (links) en beschrijving route (rechts):

Diverse achtergrondinformatie over Ommen en omgeving:

Ook OudOmmen.nl heeft een bijdrage geleverd in de vorm van een aantal historische foto’s:

Bron: OudOmmen.nl

4 Reacties »

• • •

4 reacties »