10 januari 2009

Henk Ruiter vertelt over het Varsenerveld

Categorie: Ccoba (Cult.comm.bibliotheek).    7.057 keer gelezen.

Even ten noorden van Ommen ligt nog een klein stukje natte heide. Ongerepte natuur. Henk Ruiter vertelt hierover op 13 januari in de bibliotheek, aan de hand van prachtige opnames.

persfoto-varsenerveld .jpgFoto: Henk Ruiter

Henk Ruiter: “Even ten noorden van Ommen ligt nog een klein stukje natte heide. Het is restant van wat eens een omvangrijk heide en veen gebied was. In de afgelopen 100 jaar is dit ontgonnen. Ongeveer 0.01% is gespaard gebleven. Zo gaan we blijkbaar met onze natuur om. Getuige enkele natuurbeschrijvingen uit die tijd moet het een paradijs zijn geweest. Als jochie kwam ik er begin jaren ’70 voor het eerst. Ik mocht met m’n vader mee om broedvogels te inventariseren. Er liep nog een schaapskudde en er werd nog turf gestoken. Dit is nog tot in de 80er jaren doorgegaan. Het is in eigendom van de gemeente Ommen. Wanneer heide niet begraasd of gemaaid wordt zal het dichtgroeien tot bos en dit dreigde ook hier te gebeuren.

In 1997 kwam ik er sinds lange tijd weer terug. Van de bijzondere plantengroei was vrijwel niets meer over. Met een aantal vrijwilligers van de vereniging voor natuur en milieu ‘de Vechtstreek’ is toen een begin gemaakt met het jaarlijks maaien en afvoeren van het maaisel. Dit leidde al binnen enkele jaren tot een spectaculair herstel van zeldzame plantensoorten, met als een van de hoogtepunten de Welriekende nachtorchis. Zoals de naam al verraadt een plant die alleen ’s nacht heerlijk ruikt en bestoven wordt door nachtvlinders met een lange tong. In goede samenwerking met de gemeente zijn er plagwerkzaamheden uitgevoerd in het kader van OBN (overlevingsplan bos en natuur) en er zijn twee vennen uitgediept. Het is ieder jaar weer een genot om te zien hoe het terrein mooier wordt. Dank zij adequaat beheer, uitgevoerd door een groepje enthousiaste vrijwilligers.”

De lezing, georganiseerd door Ccoba (de Culturele commissie bibliotheek activiteiten), vindt plaats in de bibliotheek aan de Chevalleraustraat in Ommen en begint om 20:00.

Bron: Henk Ruiter – www.henkruiter.com

2 Reacties »

• • •

2 reacties »