микрозаймы

9 april 2007

Grote belangstelling voor eeuwenoud paasgebruik

Categorie: Historische Kring Ommen.    1.777 keer gelezen.

De belangstelling voor het eiertikken op Tweede Paasdag in Ommen was enorm. Het zijn voornamelijk de Ommenaren en oud-Ommeren die dit eeuwenoude paasgebruik in het centrum van Ommen niet voorbij te laten gaan.

Eiertikken plezierige happening

Even na elf uur is het Kerkplein volgelopen met mensen die het tegen elkaar opnemen, jong en oud. Gerard Martens is samen met zijn zwager Kees Keizer en hun echtgenoten gearriveerd met dozen en kisten die tot de rand toe zijn gevuld met gekookte eieren. De verkoop kan beginnen. ‘Ze zijn heel lekker dit jaar’, geeft Gerard Martens de kopers van zijn eieren mee, terwijl hij bij degene wie onbekend is met het eiertikken ook nog eens voordoet hoe het ei vastgehouden moet worden: diep in een gebalde vuist. In groepjes van twee, drie of vier duelleert men. Eerst scherp op scherp en dan stomp op stomp. Wie het langste overblijft met een heel ei is winnaar van alle (getikte) eieren in dat rondje.

De familie Martens begon ooit als eierboertje met de verkoop van gekookte eieren met Pasen. Daarin ligt de oorsprong van het eiertikken van nu. ‘In veel dorpen en steden is geprobeerd het eiertikken van de grond te krijgen, maar het lukt alleen in Ommen, al meer dan een eeuw’, weet Martens, die in 1968 de traditie overnam van zijn vader Gerrit Martens en het lange tijd deed samen met zijn moeder. Het eiertikken in Ommen dateert al vanaf 1900, zolang ook is de familie Martens verantwoordelijk voor ruim 2000 hard gekookte eieren. ‘Mijn opa Gerrit Jan Martens verkocht op Tweede Paasdag gekookte eieren. Niet meer dan een mandje. Dat was toen leuren. Niet iedereen had geld om zo maar een ei te kopen. De kinderen gingen er mee naar de Koeksebelt in het Laarbos om ze van de bult te laten rollen waarbij het de kunst was het ei heel te houden. Na de Tweede Wereldoorlog is het eiertikken echt goed van de grond gekomen en nam ook de belangstelling toe. Eerst bij het oude gemeentehuis later op het Kerkplein’, aldus Martens.

De eieren worden de zaterdag voor Pasen gekookt in een groot ouderwets gietijzeren fornuispot. ‘Daar zit ‘m nou de kneep’, zegt Martens. ‘Het fornuispot is niet meer overeind te houden. Daarom zijn we op zoek naar een ander fornuispot. Vroeger stond t ie bij iedere boer, maar wij zijn op zoek naar een beter exemplaar, zodat we ze volgend jaar ook weer kunnen koken’. Ommen heeft iets met eieren, al jaren lang. Zo was er altijd een grote eiermarkt, die zelfs werd overdekt met een hal op het Kerkplein. Later kwam daar een nieuwe eierhal voor in de plek aan de Middenstraat. Na de eierhandel op de markt uit de gratie geraakte, werd de eierhal een gymnastieklokaal en is nu een winkel van Blokker. Voor de kinderen was er direct daarna het eierzoeken op de weide van De Voormars, waar duizend eieren waren verstopt. Eieren die voorzien waren van een stip konden ingeleverd worden voor een prijsje. Er waren meer deelnemers dan eieren.

In een mum van tijd waren de eieren uitverkocht:
In een mum van tijd waren de eieren uitverkocht

Scherp op scherp, stomp op stomp:
Scherp op scherp, stomp op stomp

Een vol gelopen Kerkplein:
Een vol gelopen Kerkplein

Jong geleerd, oud gedaan:
Jong geleerd, oud gedaan

tekst: Harry Woertink; foto’s Hans Steen

Bron: HKO97.nl

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image