22 juli 2010

Getuigen noodlanding gezocht

Categorie: Oorlog en Bevrijding.    1.623 keer gelezen.

Voor een boek over de Poolse piloot Czeslaw Oberdak is de journalist Richard Schuurman op zoek naar getuigen, die meer weten over zijn noodlanding in 1944 in Dalmsholte (bij Ommen).

  Afbeeldingen: OudOmmen
Links: Czeslaw Oberdak in 1943 in Engeland tijdens zijn opleiding als gevechtspiloot bij de Royal Air Force.
Rechts: Het proces-verbaal van burgemeester Nering Bögel over het neergestorte vliegtuig. Zie categorie “Oorlogsdocumenten“.

Oberdak vloog in een Pools squadron van de Royal Air Force. Bij een missie boven Duitsland werd hij door luchtafweergeschut geraakt. Op de terugweg naar Engeland moest hij een noodlanding maken. Dat deed hij op 30 mei 1944, rond 13.00 uur op de weilanden aan het Bakhuisdijkje in Dalmsholte. Na zijn landing heeft Oberdak het Mustang-jachtvliegtuig zelf in brand gestoken, is de struiken ingedoken en door pilotenhelper Jan Seigers overgebracht naar zijn onderduikadres in Ommen. Schuurman is op zoek naar mensen die meer kunnen vertellen over de landing van de Mustang op het weiland. Was het een landing op een crash? Hebben ze de piloot gezien? Hoe lang heeft de uitgebrande Mustang daar nog gestaan? Wat is er met het wrak gebeurd? Wie is de student-onderduiker geweest die de Mustang heeft zien landen? Zijn er foto’s van het vliegtuigwrak?

Oberdak dook na zijn noodlanding onder in Ommen en ging daarna door naar adressen in Zwolle, Harderwijk, Amsterdam en Hoenderloo. Daar is hij in december 1944 bij toeval door Duitse soldaten in de bossen opgepakt, door de SD wegens terrorisme en spionage ter dood veroordeeld en opgesloten in De Kruisberg in Doetinchem. Op 8 maart 1945 is hij samen met 116 anderen gefusilleerd bij Woeste Hoeve bij Apeldoorn, als wraak van de Duitsers op de aanslag op SS-generaal Hanns Rauter twee dagen eerder. Tot 2008 was Oberdak één van de twee onbekenden van de executies en lag hij als Onbekende Nederlander begraven op het Ereveld Loenen. Dankzij dna-onderzoek is hij geïdentificeerd en op 10 december 2009 herbegraven in het familiegraf in zijn geboorteplaats Krakau.

Het boek over Oberdak, de lange zoektocht van zijn zuster en van Schuurman, de moeizame identificatie en de executies bij Woeste Hoeve komt naar verwachting in 2011 uit. Voor reacties: Richard Schuurman, tel. 0320-250461 of rschuur10@hotmail.com. Ook kan contact worden opgenomen met de Stichting OudOmmen.nl: 0529-452945 of info@OudOmmen.nl.

Bron: OudOmmen – 22 juli 2010

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image