18 oktober 2005

Foekerthuus sinds kort weer blikvanger

Categorie: Gebouwen.    1.864 keer gelezen.

Het Foekerthuus aan de Julianastraat is sinds kort weer dè blikvanger van de oostkant van het Ommer centrum. De werkzaamheden aan de buitenkant van het historisch pandje zijn nagenoeg afgerond. Over enkele weken komt het ook voor bewoning gereed.

Er is over de restauratie van het schippershuisje, vernoemd naar Vechtschipper Gerrit Foekert die het huis liet bouwen, veel te doen geweest. De gemeente zou zich als eigenaar niet over het behoud van het pandje bekommeren, waardoor weer een oud karakteristiek pandje voor het Ommer erfgoed verloren leek te gaan.

Na het vertrek van de Historische Kring Ommen (HKO) heeft het huisje enkele jaren leeg gestaan en verpauperde met de dag. Ook de Ommer Mans Zandman zag dat proces met lede ogen aan. Voor Zandman aanleiding om het pand van de gemeente te kopen. De gemeente liet in het koopcontract vastleggen dat Zandman de verplichting had om het pand te restaureren. Maar dat wilde Zandman juist zelf ook. ‘Als je visie hebt op een goed centrum, dan horen daar geen verpauperde panden te staan’, aldus ondernemer Zandman, die dan ook alle medewerking kreeg van de gemeente bij de uitvoering van zijn plannen.

Volgens Zandman heeft ook aannemer Salbam uit Vilsteren een grote rol gespeeld bij de verbouw zoals hij voor ogen had. Een verbouw die overigens vlot verliep en geen bijzonderheden aan het licht bracht over vondsten van vroeger.

Zandman zegt wat betreft de buitenkant gekozen te hebben voor de oorspronkelijke situatie van 1850. Alleen achter het pandje is een kleine uitbouw gemaakt. Binnen is wel het een en ander veranderd om het pand weer te kunnen bewonen. Zo is de bedstee, die door de leden van HKO was hersteld, verdwenen. Het pand wordt binnenkort betrokken door de zoon van de eigenaar.

Oorspronkelijk lag het in de bedoeling om tot restauratie van het pand over te gaan. Maar de staat was zodanig slecht dat afbraak als enige keus overbleef. De bruikbare bakstenen en dakpannen zijn weer gebruikt. Ook het houten vakwerk in de zijgevel is teruggekeerd. Wat er met het pand er naast gaat gebeuren en ook door leegstand staat te verpieteren is nog niet bekend.

Bron: Harry Woertink – 18 oktober 2005

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image