4 mei 2022

Familie omgekomen Engelse vlieger Peter Nixey eregasten op Dodenherdenking in Ommen

Categorie: Harry Woertink, Oorlog en Bevrijding.    166 keer gelezen.

Met bloemlegging zijn woensdag 4 mei 2022 de vier Engelse vliegers herdacht die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Peter Nixey junior legt bloemen op het graf van zijn vader.
Foto: Harry Woertink
Zie ook het album “Dodenherdenking 2022

Bijzonder was dat de plechtigheid werd bijgewoond door drie generaties Nixey uit Engeland. Bij de vier graven werden bloemen gelegd door burgemeester Hans Vroomen, het 4 mei comité en door Peter Nixey, de zoon van de omgekomen vlieger. Bij de grafmonumenten staat de tekst in het Nederlands vertaald: “Er is een hoek van een veld in den vreemde, dat voor altijd Engeland is”.

Zoon, kleinkinderen en achterkleinkinderen
Een van de omgekomen bemanningsleden was Peter Nixey. Hij kreeg uit zijn huwelijk een zoon met de nam Peter, die in april 1942 werd geboren, twee maanden nadat zijn vader werd gedood. De familie Nixey, zoon Peter, inmiddels 80 jaar, met zijn vrouw, kleinkinderen en achterkleinkinderen waren in Ommen eregasten bij de verschillende herdenkingen. De gemeente Ommen en het 4 mei comité begeleidde de familie Nixey om voor het eerst in Ommen de dodenherdenking mee te maken, zowel op de begraafplaats, de Joodse begraafplaats, op de Besthmenerberg en bij het gemeentehuis. De vier Engelse vliegers hebben hun laatste rustplaats gevonden op de begraafplaats aan de Hardenbergerweg in Ommen. Hun vliegtuig stortte op 20 juni 1942 neer in het Arriërveld. Van de acht bemanningsleden kwamen hierbij om: Arthur Buckley, 23 jaar; Peter Nixey, 22 jaar; Douglas Archer Melville en Wilfred Ernest Pearson.

Later meer over de herdenking van de jaarlijkse Dodenherdenking in Ommen. Voor meer informatie over het neerstorten van de viermotorige Stirling-bommenwerper in Ommen: Ommen en de Tweede Wereldoorlog (3)

Bron: Harry Woertink – 4 mei 2022

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image