микрозаймы

5 maart 2002

Englandspiel begon in Ommen

Categorie: Harry Woertink, Historische Kring Ommen, Oude gebruiken & tradities.    2.548 keer gelezen.

5 NOVEMBER 2002 – OMMEN – Het Ommer historische tijdschrift De Darde Klokke weet in de jongste uitgave melding te maken van bijzondere gebeurtenissen. Zo wordt melding gemaakt dat het ‘Englandspiel‘ begon in Ommen.

logohko.GIF

In de buurtschap Stegeren landden tijdens de Tweede Wereldoorlog twee jonge agenten die samen met een fiets geparachuteerd werden. Stegeren is ook sinds 1956 bakermat van de VJK-kampen. In een verslag met veel fotomateriaal wordt duidelijk hoe de relatie van het bivakkeren is ontstaan in het bos van boer Weitkamp in Stegeren.

Dieks Horsman verhaalt over de Ommer buurtschap Besthmen en komt tot de conclusie dat de buurt een rijk verleden heeft. De historische boerderijen worden uitvoerig beschreven. Ook is melding gemaakt van wat vroeger Besthmen gekenmerkt heeft. In de jaren twintig van de vorige eeuw kreeg de buurtschap bekendheid door de Oosterse wijsgeer Krishnamurti, die met zijn duizenden volgelingen ieder jaar naar het sterkamp op de Besthmenerberg trok. Toen deze beweging verliep, kwam deze berg in gebruik voor bijeenkomsten van de padvinderij. In de vorige eeuw kende de buurtschap naast de boerenbedrijven en een molenaar ook drie bakkerijen. Van de hand van Gerrit Jan Hesselink is de beschrijving van erve Hesselink in Junne. Harm Takman zorgt voor een verhaal waar Jozef van den Berg voor het eerst in Ommen een os ziet, die gespannen voor een boerenkar veel indruk maakt op de lijnwerker van de spoorlijn Ommen-Deventer.

Oud-bakker Albertus Makkinga beschrijft zijn kruideniersexamen. Begin 1939 begon een cursus kruidenierswaren voor vier kruideniers en 28 bakkers-kruidenier. De kruideniers slaagden, maar alle bakkers moesten het examen weer overdoen en geeft daarmee aan dat bakkers hun vak goed moeten leren. Dat tijden veranderen ook. Toen Makkinga in de bakkerij kwam waren er 17 bakkers en 2 kappers, terwijl er nu twee bakkers zijn en 17 kappers. In de Brugstraat hadden de meeste winkeliers een voorkamertje. Alle kruidenierswaren moesten toen afgewogen worden, zoals koffie, rijst en peulvruchten. Dus duurde dat nogal even voor een klant. Daarom stond er een bank in de winkel, zodat de klanten even kon gaan zitten. Bij mooi weer werd de bank buiten gezet.

De Darde Klokke is te koop bij de boekhandels in Ommen.

Bron: Harry Woertink – dinsdag 5 november 2002

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image