17 maart 2008

Eeuwenoud paasgebruik "eiertikken" op Tweede Paasdag

Categorie: Gemienschop van 0ll Ommer.    7.212 keer gelezen.

OMMEN – Tweede Paasdag wordt weer een grote drukte verwacht bij het eiertikken op het Kerkplein in Ommen. Na de kerkgang begint rond elf uur het traditionele eiertikken, waar het de bedoeling om de eieren zo lang mogelijk heel te houden.

BQ034-2bw--.jpg Foto: OudOmmen
1962 – Eiertikken op Paasmaandag

Dit eeuwenoude paasgebruik wordt overeind gehouden door de Gemienschop van Oll Ommer. Op Tweede Paasdag zijn het Gerard Martens, Tiny Martens-van Dijk, Kees Keizer en Dinie Keizer-Martens die z´n 2000 hard gekookte eieren aan de man of vrouw brengen. Ze posteren zich op het plein voor de Hervormde kerk met de tot de rand toe gevulde kisten met eieren. De spelregels zijn daarbij als volgt: er worden groepjes van vier personen gevormd, die met een ei, diep weggestoken in hun knuisten waardoor alleen de bovenkant zichtbaar blijf, aan het tikken slaan. Scherp op scherp en stomp tegen stomp. Wie het laatste ei van de medespelers stuk tikt krijgt de getikte eieren als overwinning.

De Ommer familie Martens zorgt al drie generaties lang voor het koken en verkopen van de eieren. Gerrit Jan Martens zorgde er voor dat begin 1900 het eiertikken een populair spel werd. Bij Martens ging het aanvankelijk meer op de knikkers dan het spel. Met een aardappelmandje vol eieren in de aanslag wachtte hij de kerkgangers op die bij hem een eitje konden kopen. De kinderen rolden er ’s middags mee op de Koeksebelt. Het handeltje ging over van vader op zoon. In de oorlogsjaren kwam er weinig van terecht. Pas in 1952 werd de traditie weer nieuw leven ingeblazen. Dat was mede te danken aan Oll Ommer. Spoedig liep in de loop der jaren het aantal verkochte eieren op van enkele honderden tot een paar duizend exemplaren. Nu is het al jaren zo dat Gerard Martens met zijn zwager Kees Keizer zich kort voor ’t paasweekeinde terug trekken in een schuurtje op het platteland. Daar staat een oud kookpot. Die wordt zaterdag voor Pasen flink opgestookt om de eieren te koken.

Om te voorkomen dat de mensen hun eigen eieren meenemen naar het eiertikken krijgen de eieren een speciale kleur door een stofje – die alleen de familie Martens bekend is – aan het kookwater toe te voegen. Als de gekookte eieren uit de pot gaan worden ze nog weer uitgezocht want er mag geen enkel barstje inzitten. Door de secure wijze van koken, niet te hard, niet de zacht zorgt er voor dat de eieren op de Tweede Paasdag nog heerlijk zijn om te eten. Behalve voor het eiertikken zorgt de familie Martens ook voor de duizend eieren die de Handelsvereniging verstopt tijdens het eierzoeken voor kinderen. Dit paasgebruik wordt gehouden op de Voormars, direct na afloop van het eiertikken. Hiervan zijn er 250 voorzien van een stip die goed zijn voor prijsjes van de Handelsvereniging.

Bron: Harry Woertink – 17 maart 2008

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image