8 juli 2008

Eerste serie Sallandse markten van start bij Streekmuseum

Categorie: Oude gebruiken & tradities.    1.638 keer gelezen.

OMMEN – Bij het Streekmuseum in Ommen is maandagavond de eerste serie van Sallandse markten van start gegaan. Tot en met maandag 18 augustus staan tussen 17.00 en 21.00 uur staan ruim twintig verschillende oude ambachten volop in kijker, ontbreek huisvlijt niet en zijn er demonstraties van verschillende creatieve hobby’s.

sneltekenaarmalikov-b.jpgFoto: Streekmuseum Ommen
De sneltekenaar in actie.

In de bijenstal is de imker actief en draait de korenmolen. “Het was de eerste avond al gezellig druk, ondanks de regen. De reacties van de bezoekers zijn heel positief. Vooral ook omat het aanbod heel gevarieerd is”, aldus museumbeheerder Henk Soer. In het museum is er veel belangstelling voor het kantklossen en het maken van sieraden van glas. Op het museumterrein buiten gonst het ook van de activiteiten. Een sneltekenaar portretteert op verzoek binnen enkele minuten bezoekers. Buiten staan ook verkoopkraampjes met creativiteit van onder ander aardewerk en glas, breiwerk en pannenlapjes. Gees Klein en Cobi Seinen laten zien hoe gebreid moet worden hebben op hun verkoopkraam al hun huisvlijt staan vairerend van slaapsokken, gehaakte petten, dassen, reukzakjes tot kousen in verschillende kleuren en maten. “We worden altijd gevraagd bij demonstraties van oude ambachten”, legt de 76-jarige Gees Klein uit. “We doen dit al vijfentwintig jaar en zijn bijna op alle oudHollandse markten in Ommen en in de regio wel aanwezig. Vorige week in Den Ham, volgende week in Hardenberg.

We komen altijd graag omdat breien onze hobby. Meestal zijn we ook in Sallandse klederdracht. Volgens Cobi Seinen (75) weten kinderen vaak niet eens wat breien is. “Hoe kom je aan die stokken en dat touw”, vroeg net nog iemand, terwijl dit toch gewone breipennen zijn en met wol gebreid wordt.” Behalve breiden worden ook andere oude ambachten tot leven gebracht. De molen aan Den Oordt die nog maalvaardig is heeft grote aantrekkingskracht op de jeugd. De molenaars laten zien hoe met katrollen een zware zak meel of graan verplaatst wordt, zonder dat de molenaar zelf echt zwaar moet tillen. De jongeren vinden het geweldig om aan de touwen te trekken. Voor de kinderen worden pannenkoeken gebakken die er in gaan als koek. Volgens Soer biedt het streekmuseum een aangenaam verpozen zowel bij het warme weer als bij regen. ‘Het museum met het streekeigen karakter van Ommen en omgeving biedt voldoende om een paar uurtjes leuk vermaakt te worden’, propagandeert Soer.

Bron: Streekmuseum Ommen – 8 juli 2008

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image