микрозаймы

18 oktober 2007

Eerste aanzet voor herstel Ommerschans

Categorie: Historische Kring Ommen.    2.424 keer gelezen.

OMMERSCHANS – De Ommerschans in ere herstellen zonder dat het een toeristische attractie gaat worden. Dat is wat de bewoners uit het gebied voor ogen staat.

Om de schans ontoegankelijk te maken was er rondom een gracht. Een deel van de gracht is nog aanwezig. De Vereniging Ommerschans plaatste enkele jaren geleden een ‘kanon’ binnen de gracht.

Op initiatief van Staatsbosbeheer en de Vereniging De Ommerschans werd donderdagavond 17 oktober een bijeenkomst gehouden als eerste aanzet om cultuur en natuur met elkaar te verbinden van de voormalige verdedigingsschans en bedelaarskolonie tussen Ommen en Balkbrug. De interesse en betrokkenheid van de kant van de bewoners is groot en kwamen met verschillende ideeën. Deze worden nu verder uitgewerkt in een plan van uitwerking. Uitgangspunten daarbij zijn het behoud van historische elementen, het uitdiepen van de gracht, aanleg van wandelpaden en met natuurlijke begroeiing aangeven waar vroeger het grote gebouw gestaan heeft. “Maak van Ommerschans geen toeristische attractie, daar zitten we als bewoners niet op te wachten. Het is als druk genoeg op zondag”, aldus de bewoners. Ook de gemeente Ommen staat achter de plannen van behoud en verbetering van de Ommerschans. “Het gaat om een waardevol gebied waar we zuinig op moeten zijn. Het gaat ons niet om bussen met Japanners te trekken. Dit schrikbeeld is niet wat wij voor ogen hebben”, aldus de Ommer wethouder Ilona Lagas op de bijeenkomst in Balkbrug.

Wachten op de vijand die nooit kwam. Vroeger een aarden schans met vier bastions, een gracht en lunetten. Later een bedelaarsgesticht, nu een natuurmonument: De Ommerschans. De schans, onder de gemeente Ommen, kent een rijke geschiedenis.
zie ook: Ommen historisch belicht (10) De Ommerschans.

tekst en foto: Harry Woertink

Bron: HKO97.nl

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image