микрозаймы

30 april 2015

Dodenherdenking 4 mei 2015

Categorie: Harry Woertink.    1.616 keer gelezen.

Tijdens de Nationale Dodenherdenking op maandag 4 mei worden allen herdacht die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog waar ook ter wereld zijn omgekomen door oorlogsgeweld of terreur.

Maandag 4 mei om 20.00 uur worden bij een aantal locaties de slachtoffers, die zijn omgekomen door oorlogsgeweld of terreur in de gemeente, herdacht. Of u wel of niet herdenkt is uw eigen keus! De gemeente vraagt namens alle mensen die deelnemen aan de herdenking om rekening te houden met de herdenking. Dit doet u al door om 20.00 uur geen lawaai te maken, door niet met de auto langs herdenkingslocaties te rijden maar vroegtijdig een parkeerplaats op te zoeken. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende herdenkingen op 4 mei in de gemeente Ommen. Om de herdenking waardig te laten verlopen, verzoeken de organisatoren hiervan iedereen om tijdig aanwezig te zijn.

Herdenking Kamp Erica | Aanvang 17.30 uur
De Historische Kring Ommen (HKO) houdt in samenwerking met enkele oud-gevangenen van Kamp Erica een dodenherdenking bij het herinneringsmonument op de Besthemerberg. Het programma start om 17.30 uur bij parkeerplaats Steile Oever waarna de aanwezigen naar het herdenkingsmonument wandelen. Daar houden leerlingen van de OBS Nieuwebrug declamaties en na de twee minuten stilte volgt de bloemlegging. Namens de gemeente Ommen gebeurt de bloemlegging door burgemeester Ahne. Ook de 4 mei-werkgroep Ommen legt een bloemstuk. De bijeenkomst wordt afgesloten bij het Natuurinformatiecentrum in de Besthmenermolen.

Herdenking in Ommen | Aanvang 19.00 uur
In Ommen start het programma om 19.00 uur bij het gemeentehuis. Net als afgelopen jaar zorgt de gemeente voor zitplaatsen voor mensen die moeilijk ter been zijn. Het programma begint met een gezamenlijk programma van muziekvereniging Soli Deo Gloria, het Mannenkoor Ommen en kinderen van basisscholen Willibrordus uit Vilsteren en de Johan Seckelschool uit Ommen. Hierna leggen de kinderen een bloemstuk bij het monument. Vervolgens start de Herdenkingstocht, die langs de 27 Stolpersteine voert in het centrum. Bij de Joodse begraafplaats neemt de stoet een moment stilte in acht. Hierna vervolgt de stoet haar weg naar de begraafplaats op de Hardenbergerweg. Na de twee minuten stilte spreekt de burgemeester de aanwezigen toe en legt hij bij het monument een krans. Na hem leggen leggen ook de leden van de 4 mei-werkgroep Ommen een kans. Daarna heeft u de gelegenheid om bloemen te leggen. Om 20.30 uur volgt in de Gereformeerde kerk in Ommen een oecumenische kerkdienst. Hier worden ook de 71 namen van de oorlogsslachtoffers genoemd die bij hun overlijden ingezetene waren van de gemeente Ommen.

Herdenking Beerzerveld/Mariënberg | Aanvang 19.30 uur
De herdenking in Beerzerveld/Mariënberg start vanaf 19.30 uur op de hoek Nieuweweg-Stationsweg, ter hoogte van pastorie G.K.V.. Om 19.35 uur is de kranslegging bij het spoormonument. Hierna vertrekt de stille tocht om 19.40 uur naar het nieuwe monument aan de Nieuweweg. Bij aankomst speelt muziekvereniging De Broederband een aantal liederen.Om 20.00 uur is er twee minuten stilte. Hierna worden kransen gelegd door onder meer de kinderen van groep 7 en 8 van de Regenboogschool en door de gemeente Ommen. Hierna kan het publiek bloemen neerleggen bij het monument. Ter afsluiting wordt het Wilhelmus gespeeld. Omdat het dit jaar een lustrum betreft, houdt het 4 mei comité aansluitend aan de dodenherdenking een samenkomst in de Sionskerk in Marienberg. Iedereen is hierbij van harte welkom. Het thema van deze bijeenkomst is: ‘vrijheid geef je door’.

Herdenking Stegeren | Aanvang 19.40 uur
De herdenking in Stegeren begint om 19.40 uur met muzikale begeleiding door muziekvereniging De Bazuin. Na een welkomstwoord door de voorzitter van het Plaatselijk Belang is er twee minuten stilte. Na het zingen van het Wilhelmus en het hijsen van de vlag volgt een toespraak door wethouder Klaas Smid. De kinderen van CBS Hoogengraven dragen een aantal gedichten voor, waarna het defilé start.

Herdenking Lemele | Aanvang 19.15
De herdenking in Lemele start vanaf 19.15 uur bij het verenigingsgebouw De Schakel. Om 19.30 uur vertrekt de stoet onder begeleiding van de muziekvereniging Kunst na Arbeid naar het monument op de begraafplaats. Na het spelen van The Last Post zijn er twee minuten stilte waarna het Wilhelmus zal klinken en de vlag wordt gehesen. Daarna volgt de kranslegging. Een leerling van de Ichthusschool draagt een gedicht voor. Vervolgens gaat de stoet richting de oorlogsgraven op de ‘oude begraafplaats’ naar de Vrijheidsboom voor de kerk. De BieCie plaatst daar een bloemstuk. Aansluitend is iedereen welkom voor een kop koffie of thee in De Schakel. Hier presenteert het Lemels Arfgoed het derde deel van een herdenkingsboekje met verhalen over de oorlog in Lemele en omgeving. Twee personen krijgen het (pro forma) boekje al uitgereikt. De avond wordt afgesloten door de BieCie. Bij slecht weer is het vertrek naar de begraafplaats om 19.40 uur en worden de gedichten en toespraken in De Schakel gehouden.

Bron: Harry Woertink – 30 april 2015

1 Reactie »

• • •

1 reactie »