26 januari 2013

Boekbespreking (7) – Dit is Ommen – Naar een idee van Arend ten Oever

Categorie: Boekbespreking.    2.672 keer gelezen.

‘Zandstormen, brutale kasteelheren, knoflookpadden, de Junner cowboy, het middelpunt van een nieuwe wereld of een alles verwoestende stadsbrand.

 Afb.: OudOmmen
Dit is Ommen – Siem van Eeten en Evert Ruiter

Het zijn slechts enkele onderwerpen, die in tachtig korte en lichtvoetige verhalen over de stad Ommen, haar buurtschappen, het culturele erfgoed en de rijkdom aan natuurschoon worden beschreven. Vanuit het heden met soms een knipoog naar het verleden en een blik op de toekomst. Om te lezen voor de tent of de open haard met een lekker glas Sallandse witte wijn.’

Zo luiden de eerste regels van de beschrijving op de achterzijde van het schitterende boek ‘Dit is Ommen.’ Zomaar wat titels van de hoofdstukken: De Bisschop van Ommen, het koffiehuis van de Volksbond, Parels in het groen, Eigengeërfde boeren, meiers en kotters, De ridder uit Arriën, Verrassend Vilsteren, De laatste otter van Ommen, en nog vele andere bijzondere titels en verhalen. Uiteraard worden ook de buurtschappen, de familie Van Pallandt van Eerde, kasteel Eerde, het toerisme en de scouting niet vergeten. Heel bijzonder zijn de fraaie foto’s van de flora en fauna in het Vechtdal, zoals die van de das, nachtzwaluw, ijsvogel, korhoen, zandhagedis, veenbloembies, de bekende vechtdalanjer, en andere dieren.

‘Dit is Ommen’ is een bijzonder fraai kijk en leesboek met schitterende foto’s en aansprekende verhalen, waarin heden en verleden elkaar ontmoeten. Een boek om te beleven, te bekijken en te lezen en vooral te ervaren. De prachtige foto’s zijn gemaakt door Ron Elfring. ‘Zoals ooit Krishnamurti zijn innerlijke landschap spiegelde aan de natuur in Ommen en die inspiratiebron overbracht aan mensen van over de hele wereld. Hij zei: ‘Als je geest je gedachten en je hart tegelijkertijd aan iets anders denken kun je niet echt naar een vogel luisteren.’ ‘Rust wat uit. Dat kan in Ommen’, zo besluit Arend ten Oever zijn voorwoord.

Bron: Miny Vroegindewey – 12 januari 2013

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image