микрозаймы

22 februari 2009

Dikke Steen op Lemelerberg ‘gewassen’ door Lemels Arfgoed

Categorie: Harry Woertink, Natuurgebieden.    4.356 keer gelezen.

Lemele – De Dikke Steen op de Lemelerberg ligt er weer netjes bij. Gevallen blad rondom de enorme zwerfkei is bij elkaar geharkt en afgevoerd. Ook het zitbankje is weer schoon.

DSC02486b--.jpgTekst en foto’s: Harry Woertink
Leden van de historische vereniging Lemeles Arfgoed uit Lemele bij de dikke steen.

Elk jaar trekt een groep van leden van de historische vereniging Lemeles Arfgoed uit Lemele richting de dikke steen om ‘gewapend’ met schoppen, harken, kruiwagens en een dosis goede moed aan de slag te gaan voor de ‘steenwassing’. De dikke steen moet in volle glorie toonbaar zijn voor de wandelaars en iedereen moet er makkelijk om heen kunnen lopen. Hier ligt een stuk geschiedenis dat vele verhalen kent”, aldus Adrie Pouw, secretaris van Lemels Arfgoed, terwijl een man of twintig hard aan het werk is. Volgens Pouw is het idee van de steenwassing ontstaan in 2007 toen Lemels Arfgoed tien jaar bestond. “We hebben in overleg met het Overijssels Landschap Overijssel als eigenaar de steen geadopteerd. Binnen de vereniging is een werkgroep DOR actief, DOR staat voor dikke steen ontbloting en reinigingsploeg, met de bedoeling rondom de steen de omgeving toonbaar te maken. In 2005 hebben we de steen beter zichtbaar gemaakt met het weghalen van zand”.

De steen in een door bomen omringde kuil op de berg stamt uit de voorlaatste ijstijd ruim 150.000 jaar voor christus. Toen kwamen metersdikke gletsjers vanuit Scandinavië deze kant op en maakten van de gekantelde bodemlagen hoge stuwwallen waaronder de Lemelerberg. De steen slaat groen uit van de aanslag en begroeiing. Eerder onderzoek heeft uigewezen dat de dikke steen geen graniet is maar een samensmelting van granaatgneis met hoornblende, biotiet en granaat. De steen zelf blijft ook buitenschot bij het schoonmaken om de natuur haar gang te laten gaan. “Waarom we de dikke steen hebben geadopteerd en niet het stenenbeeld van de leeuw bij het restaurant? Dat is ons volgend project”, legt Pouw uit. “Voordat de staande leeuw op de berg kwam was er een liggende stenen leeuw. De liggende leeuw schijnt ergens begraven te zijn. We zijn nog aan het zoeken naar sporen van die leeuw”.

 DSC02470.JPG

DSC02475.JPG DSC02472.JPG

DSC02479.JPG DSC02477.JPG

Ooit heeft de dikke steen dienst gedaan als grensmarkering van de marken Lemele en Dalmsholte. Bij de verdeling van de markegronden werd notaris Bloem uit Ommen eigenaar. Via vererving de zoon van de notaris en vervolgens de echtgenote Graadt van Roggen. Toen laatstgenoemde overleed in 1996 werd het Overijssels Landschap eigenaar. Enkele jaren geleden werd Overijssels Landschap eigenaar van het hele natuurreservaat op de Lemelerberg.

Bron: Harry Woertink – 22 februari 2009

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image