микрозаймы

3 februari 2015

Dieks Kodden: Verhalen van vroeger

Categorie: Boeken & Tijdschriften.    1.663 keer gelezen.

Verhalen van Vroeger. Dat is de titel van een boek met memoires van Dieks Kodden (88) uit Ommen.

 Dieks Kodden met ‘Verhalen van Vroeger’
Afb.: Harry Woertink

Dieks (ook wel Dick genoemd) vertelt over wat hij alzo heeft beleefd in Ommen, Varsen, Oudleusen en verdere omgeving. Het uitbreken van de tweede wereldoorlog, met de oorlogstijd en de bevrijding, is een belangrijk onderwerp. Ook van de tijd dat hij bij poelier Gait Meijerink werkte, weet hij heel wat te vertellen. Voor zijn verhalen vond hij een luisterend oor bij journalist Wim van Lenthe. Drie jaar geleden begonnen beiden aan hun gezamenlijke project, waarbij (dochter) Marijke Kodden aanhaakte door het met vele foto’s geïllustreerde boek vorm te geven. Het boek telt 198 pagina’s met hard kaft en werd als eigen uitgave van de familie Kodden gedrukt bij uitgeverij/boekhandel Heijink in Hardenberg. De prijs is 20 euro en in Ommen is het zal verkrijgbaar zijn bij Primera.

De memoires beginnen bij het grote gezin van Mans Kodden in Varsen. De kinderen gingen in Vilsteren naar school, wat betekende lopend over de stuw of met een bootje varend over de Vecht. Een voor kinderen spannende tijd, zeker als jachtopziener Gratsien op hun pad kwam. Dieks is dertien jaar als de oorlog uitbreekt. Ze waren ’s morgens aan het melken, toen er een Duits verkenningsvoertuig over de Vecht scheerde. Om elf uur waren de Duitsers al met paardenvolk in Varsen. Allerlei belevenissen uit de oorlogstijd passeren. Een heel bijzondere is die met Harry MacFarlane, navigator van de Lancaster bommenwerper die achter de molen van Feijen in Dalfsen neerstortte. Samen met twee anderen kon hij uit het brandende toestel springen. ’s Morgens om zeven uur klopte hij aan bij de familie Kodden. Dieks deed open. De man zei: ‘English’.

Clandestien slachten, een beschieting, kamp Erika, etenhalers rond het vuur, alles komt aan de orde. Na de oorlog gaat hijzelf onder de wapenen en ook in zijn eigen diensttijd beleeft hij van alles, van slapen op wacht en per ongeluk een schot lossen in het nachtelijk Amsterdam. Na zijn diensttijd heeft hij nog timmeren geleerd, maar hij werd geen timmerman, hij kwam in 1951 in dienst van Gait Meijrink. Dat hield in: eieren ophalen, kippen selecteren, wild slachten, wild afleveren bij restaurants, ondermeer bij de (oude) Hongerige Wolf die destijds tot de grond toe afbrandde. Werken bij Meijrink betekende ook mee gaan op jacht. Ook uit die jachtwereld dist hij de nodige verhalen op, evenals over de vele jaren dat hij agent was voor De Telegraaf.

Natuurlijk komen ook de persoonlijke onderwerpen aan de orde in zijn levensboek. Zijn verkeringstijd met Marietje Bosch uit Hessum, wonen aan de Tuinstraat (‘Achter de Geuren’) , en hoe het zijn kinderen en zijn broers en zusters verging. Natuurlijk ontbreken het RK kerkkoor Ommen en het shantykoor de Stuwzangers uit Vilsteren niet en vertelt hij hoe hij is opgegroeid in het katholieke geloof. Ernst en humor wisselen elkaar af en het geheel is aangevuld met losse anekdotes, zoals over de bekende Krietbult, het kunstwerk op het Vrijthof. De verhalen zijn gecompleteerd met een stamboom van de families Kodden en Mulder, een uitleg over de betekenis van de naam Kodden en een beschrijving van het ongeluk met de Lancaster bommenwerper.

Bron: Harry Woertink – 3 februari 2015

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image