микрозаймы

18 oktober 2008

De Slag bij Ane komt tot leven in Ommen

Categorie: Harry Woertink.    3.594 keer gelezen.

OMMEN – De Slag bij Ane komt tot leven in Ommen tijdens Sallandse Museumnacht. Het was een hard gevecht vrijdagavond in het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen.

Museumnacht 15-10-08 016--.jpgFoto’s Harry Woertink
De Slag bij Ane verbeeldend verteld

De zwaar geharnaste ridders van het Bisschoppelijke leger moesten zich tijdens de Slag bij Ane gewonnen geven aan de Drentse boeren. Gelukkig voor het publiek was het niet allemaal echt, maar was de in 1227 afgespeelde Slag bij Ane in scène gezet. Hoe die bloedige strijd verliep werd niet alleen nagespeeld maar ook boeiend verteld. De overwinning van de slag werd vervolgens gevierd met middeleeuwse muziek compleet met middeleeuwse hapjes en speltbier.

Ook in het Ommer Streekmuseum waren activiteiten in het kader van de Sallandse museumnacht met veel bezoekers. Hoogtepunt was de officiële ingebruikname van het torenuurwerk. Het uit het begin 1600 daterend historisch uurwerk werd na een restauratie officieel in werking gesteld door oud-stadsklokkenmaker Fred Oldeman. Hij en zijn familie hebben vanaf 1859 – toen het uurwerk tot 1968 in de toren van de hervormde kerk heeft gehangen – in opdracht van het gemeentebestuur dagelijks de gewichten van het uurwerk op moeten draaien, zodat de klok op tijd bleef lopen en iedereen kon zien en horen hoe laat het was. Het torenuurwerk is grondig onder handen genomen door vrijwilligers van het museum en met een bijpassende muurschildering teruggekeerd in het museum. Een vertegenwoordiger van de landelijke stichting tot behoud van torenuurwerken sprak van een heel bijzonder exemplaar en zei blij te zijn dat dit industrieel erfgoed in tijdsmeting voor Ommen bewaard is gebleven.

Kleinkoor Excelsior mocht voor een vol museum een kort optreden verzorgen. Verder werd de “nacht”’ in het museum gevuld met een verhaal over het mysterie van de verdwenen luidklok van de hervormde kerk. De zogeheten “Darde Klokke” zou ooit naast de twee bestaande luidklokken in het klokkenhuis hebben gehangen, maar na te zijn gestolen uiteindelijk gedumpt in een diepe kolk van de haven aan de Burggraven. Dat is gebeurd door de Kozakken toen die ooit Ommen waren binnengevallen. De klok is nooit meer teruggevonden, ondanks diverse zoekpogingen. Na zijn verhaal nam Kramer de bezoekers mee naar de mogelijke plek waar de klok zich nog zou bevinden en het klokkenthuis waar de klok heeft gehangen.
Tekst en foto’s: Harry Woertink

Middeleeuws riddergevecht:
Museumnacht 15-10-08 029--.jpg

Ridder in maliënkorf:
Museumnacht 15-10-08 010--.jpg

Met restaurateur Wim Meemelink stelt Fred Oldeman (rechts) het torenuurwerk weer officieel in gebruik:
Museumnacht 15-10-08 030--.jpg

Museumnacht 15-10-08 038--.jpg

Veel belangstelling voor de Sallandse Museumnacht:
Museumnacht 15-10-08 035--.jpg

Stadswandeling met Peter Kramer:
Museumnacht 15-10-08 046--.jpg

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image