микрозаймы

1 januari 1998

De Rooms-Katholieke Kerk

Categorie: Boeken & Tijdschriften.    3.558 keer gelezen.

Op 2 maart 1860 werd de Sint Brigittaparochie te Ommen opgericht. Het eerste kerkgebouw was afkomstig van Schokland. Door de overstromingen daar dreigde de kerk in het water te verdwijnen.


Op de foto ziet u de oude kerk, de nieuwe in aanbouw en de pastorie

De aartsbisschop schonk het kerkgebouw aan de parochie te Ommen en op 15 september 1861 werd de herbouwde kerk in gebruik genomen. In 1938 besloot het kerkbestuur een nieuwe kerk te bouwen. De oude werd te klein en de nieuw te bouwen kerk zou 240 zitplaatsen krijgen. Op 26 juni 1939 werd de kerk ingewijd door mgr. J.de Jong.

Het oude kerkje werd na de Duitse inval zo gauw mogelijk afgebroken om inkwartiering te voorkomen. Van de stenen bouwde de familie Geerts aan de Hessenweg West een kippenhok. De kippen deden daarin, zo werd gezegd, hun plicht beter dan ooit tevoren. De klokken werden tijdens de oorlog door de Duitsers weggehaald. In 1960 werden drie nieuwe klokken aangebracht. De grootste heet Brigitta, de tweede Simon, genoemd naar de bouwpastoor S .de Bruin, de derde Margaretha, genoemd naar de moeder van pastoor A. van Rhijn, de oprichter van het klokkenfonds. Samen vormen ze de begintonen van het Te Deum.

Bron: Programmaboekje “Ommen 750 jaar”

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image