15 april 2008

"De ontwikkeling van de mens langs de Vecht" bij 't Nut

Categorie: Archeologie.    2.140 keer gelezen.

Bij de jaarlijkse ledenvergadering van de “Maatschappij tot nut van ’t algemeen, departement Ommen (sinds 1822), werd niet alleen teruggeblikt op de ‘inkomsten’ en ‘uitgaven’.

IMG_1396-1bw--.jpg IMG_1398-bw--.jpgFoto’s: OudOmmen
Links: Ab Goutbeek laat aan de hand van voorbeelden van verkleuringen van grondlagen zien hoe de verschillende perioden kunnen worden onderscheiden.
Rechts: Na afloop van de dia-lezing was er voldoende gelegenheid om vragen te stellen en de voorwerpen te bekijken.

Na de pauze, halverwege de avond van 15 april in het Streekmuseum in Ommen, werd n.l. door de heer A. Goutbeek teruggeblikt op de ontwikkeling van de mens langs de (Overijsselse) Vecht.

Zo’n 10.000 jaar geleden kwamen de mensen voor het eerst naar het Vechtdal om te jagen. Eerst alleen in het zomerseizoen, pas 4000 jaar later was de conditie van klimaat en omgeving geschikt voor vaste bewoning op de hoger gelegen delen van het Vechtdal. Vanuit de prehistorie werden de aanwezige leden van ’t Nut via de Romeinse tijd en de Middeleeuwen naar de Moderne tijd geloodst. Hierbij werd regelmatig verwezen naar de diverse meegebrachte tastbare herinneringen uit deze verschillende perioden.

Als afsluiting van een financieel jaar viel het afsluiten van 10.000 jaar Vechtdalhistorie bij alle aanwezigen in goede ‘aarde’.

Bron: OudOmmen.nl – 15 april 2008

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image