19 november 1997

Met de HKO terug in de tijd: De Nieuwebrug in de dertiger jaren

Categorie: Historische Kring Ommen.    2.776 keer gelezen.

De Nieuwebrug in de dertiger jaren. Vanaf het erf van toen de familie Aan ’t Rot (huisnaam ‘Willems’) is de oude Reggebrug te zien. De ophaalbrug is zonder twijfel talloze keren geopend op de Reggeschippers in hun zompen doorgang te verlenen.

Foto HKO
De Nieuwebrug in de dertiger jaren

Albert aan ’t Rot is bezig emmers water te putten. Op de achtergrond is uitspanning Nieuwebrug zichtbaar, sinds 1879 in het bezit van de familie Eggengoor. Reeds in 1387 ligt hier een brug over de Regge. Deze wordt dan al ‘Nye Brugghe’ genoemd. Kort na de Tweede Wereldoorlog zijn tussen Eerde en Archem – een eindje stroomopwaarts van de huidige brug – de zware houten funderingen gevonden van een brug, die daar al vóór 1387 heeft gelegen. Hendrik Jan Warmelink, een schoonzoon van Albert aan ’t Rot, is vanaf 1951 bewoner van de (herbouwde) boerderij ‘Willems’ aan de Lemelerweg 8. Rond de bevrijding van Ommen is niet alleen de boerderij ‘Willems’ gebombardeerd, maar ook de brug op deze foto. Als noodoplossing wordt een Baileybrug over de Regge gelegd. Het is dan hoog water in de rivier. De noodbrug is zelfs geheel overstroomd.

De melk van de boeren ten zuiden van de Regge moet wel naar de zuivelfabriek in Ommen. Geen nood, balancerend over de brede leuning van de Baileybrug brengen de boeren de melkbussen één voor één naar de overkant. Besthmener collega-boeren vervoeren de melkbussen verder naar ‘De Vechtstreek’. De 81-jarige mevrouw Eggengoor weet nog dat in 1945 grote deuren en blinden uit café Nieuwebrug op de noodbrug werden gelegd om de doortocht van geallieerde soldaten mogelijk te maken. Deze grote deuren worden na de oorlog weer keurig hersteld en zijn nu in al hun sierlijkheid nog te bewonderen in het restaurant.

Bron: Ommer Nieuws – 19 november 1997

1 Reactie »

• • •

1 reactie »