6 augustus 2012

De Lemeler Oud Hollandse markt in 3D

Categorie: Oude gebruiken & tradities.    2.174 keer gelezen.

De traditionele Lemeler Oud Hollandse markt is vanaf heden in 3D te bewonderen op de website van de stichting OudOmmen.nl.

  Foto’s: Stichting OudOmmen.nl

Een van de foto’s van de Lemeler Oud Hollandse markt met links de normale 2D foto en rechts de 3D “anaglyph” uitvoering. Daarnaast staat bij elke 3D foto een link naar het originele “mpo”-bestand voor het weergeven op een 3D-monitor, 3D-beamer of 3D-TV.

Om oud Ommen zo goed mogelijk in beeld te brengen wordt op de site van de stichting veel gebruik gemaakt van foto’s en films (video’s). Tot de jaren 70 van de vorige eeuw waren foto’s meestal nog uitgevoerd in zwartwit. In de loop van de jaren 70 gingen de meeste mensen over naar kleur. Door de toevoeging van kleur werd een compleet nieuwe (tweede) dimensie toegevoegd aan het opslaan van beelden. Hierdoor hebben we van de periode vanaf de zeventiger jaren een betere “beeldvorming” van onze omgeving. Vanaf 2012 wordt de derde en laatste dimensie “3D” toegevoegd aan veel afbeeldingen op OudOmmen.nl. Afhankelijk van de mogelijkheden van de bezoekers van de site kunnen de foto’s op verschillende manieren worden bekeken.

Naast het standaard album in 2D is een 3D album toegevoegd met “anaglyph” foto’s die kunnen worden bekeken met een (al weer) “ouderwets” rood-cyaan brilletje. Bij elke 3D (anaglyph) foto staat een link naar het originele “mpo”-bestand voor het weergeven op een 3D-monitor, beamer of TV. Om een zo natuurlijk mogelijke weergave van het diepte effect te verkrijgen worden de 3D foto’s gemaakt met een camera die voorzien is van twee lenzen die 6,5 cm uit elkaar staan, de gemiddelde oogafstand van de mens. Een doorbraak in de presentatie van (toekomstige) nostalgische afbeeldingen van Ommen en omgeving. Na de overgang van zwartwit naar kleur, de laatste en logische stap om de complete natuurlijke “kijkbeleving” vast te leggen. De spits wordt afgebeten door een presentatie van de Oud Hollandse markt in Lemele. De 3D foto’s zijn te vinden in de “Gallery” omgeving van OudOmmen, onder het album “Lemele”, bereikbaar via “Beeldbank” en “Dorpen/Buurtschappen”.

Bron: Stichting OudOmmen.nl – 6 augustus 2012

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image