микрозаймы

11 juni 2008

De Darde Klokke: pioniers in Witharen

Categorie: Historische Kring Ommen.    1.896 keer gelezen.

OMMEN – In de nieuwe uitgave van De Darde Klokke krijgt Witharen dit keer alle aandacht Van de hand van Jan van der Veen wordt de geschiedenis van de pioniers van Wiuiaren beschreven die gaat van woeste grond naar groene weiden.

ddk147.jpgDe naam van de Ommer buurtschap is afkomstig van ‘Wijtharen”, met als betekenis het verre zand vanuit Ommen gezien, gelegen temidden van een groot moerasgebied. Met de invoering van tolheffing in 1809 profiteerde de Stad-Ommen van Witharen. Het tolhuis aan de Balkerweg 60 staat er nog steeds. Vanuit de kamer in de boerderij kon de tolgaarder beide zijden van de weg in de gaten houden. Voor paard en wagen moest 15 cent tol betaald worden.

In 1926 kwam een einde aan de tolheffing. De jeugd in Witharen moest vroeger lopend naar school naar Ommen, Ommerveld, Ommerschans of Arriërveld. De vooruitgang was dan ook groot toen in 1927 de gereformeerde school geopend kon worden. De school is altijd van grote betekenis geweest voor Witharen. Het schoolhoofd had een landbouwakte zodat de jeugd van Witharen in de wintermaanden ook in landbouw onderricht kon worden. Daarmee waren drie diploma’s in de wacht te slepen: met vrucht, met veel vrucht en met héél veel vrucht. Behalve Witharen krijgt ook de Ommerschans aandacht in het historische tijdschrift van de Historische Kring Ommen en worden oorlogshandelingen in het Ommerveld verhaald.

De Darde Klokke is te koop bij boekhandel Diek in Ommen.

Bron: Ommer Nieuws – 11 juni 2008

1 Reactie »

• • •

1 reactie »