5 juni 2009

De Darde Klokke Nr.151 over stadspoorten, kuiperijen, bak- en kookhuisjes

Categorie: Boeken & Tijdschriften, Gemienschop van 0ll Ommer, Harry Woertink, Historische Kring Ommen.    1.578 keer gelezen.

Ommen – In het nieuwste nummer van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke dit keer aandacht voor de poorten rondom de stad Ommen.

de-darde-klokke-nr151.jpg

Het enige tastbare van de diverse stadspoorten is de grote dikke steen met een gat waarin de deur van de Arriërpoort gedraaid moet hebben op de hoek van de Gasthuisstraat met de Dr. A.C. van Raaltestraat. Maar amateur-historicus Luuk Vogelzang twijfelt aan de juiste plek, vooral omdat de omgeving daar toen niet bebouwd was.

Tot de vele ambachtelijke bedrijvigheid in Ommen behoorde in het begin van 1800 ook enkele kuiperijen. In De Darde klokke wordt melding gemaakt dat er een goede markt was voor het maken van botervaten en boterkisten, die hun weg vonden naar diverse melkfabrieken in Overijssel. Het langst hield de kuiperij van A.Vos het vol aan de Hardenbergerweg. Nadat de roomboter in papier werden verpakt en dus geen gebruik meer werd gemaakt van botervaten en kisten ging men zich toeleggen op het maken van pallets en vleeskuipen.

De werkgroep boerderij- en veldnamenonderzoek van de Historische Kring doet verslag van verdwenen boerderijen en licht een tipje van de sluier op over de inventarisatie van bakhuisjes en kookhuisjes. Het blijkt dat veel bakhuisjes in de loop der jaren verdwenen zijn. Gelukkig zijn er ook veel opgeknapt en goed onderhouden als versiering voor het boerenerf, want daar horen ze thuis, zo is de conclusie.

Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij Bruna aan de Kruisstraat in Ommen.

Bron: Harry Woertink – 5 juni 2009

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image

U kunt afbeeldingen aan de reactie toevoegen door hier te klikken.