микрозаймы

15 september 2013

De Darde Klokke met een verdwenen boerderij op de Rotbrink

Categorie: De Darde Klokke.    1.549 keer gelezen.

De Darde Klokke met vergeten kunstschilder Dorel van der HeideOMMEN – In het nieuwste nummer van De Darde Klokke wordt dit keer weer een verdwenen boerderij beschreven op de Rotbrink.

Het gaat om een groot boerenhuis met een onderschoer, een grote deel met een paardenstal en koestal. De bewoners werden aangesproken met “Ni’jlaand”, de huisnaam van de boerderij. In het voorhuis was een grote kamer “’n heerd” genoemd met bedsteden en daarvoor de groene gordijnen, waarin we vooral in de koude wintermaanden heerlijk warm en knus sliepen, herinnert een van de bewoonsters zich nog. Ook de oorlogsjaren op de Rotbrink krijgt aandacht.

Hi In het kader van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden wordt verder in De Darde Klokke de Franse overheersing van 1795 tot 1813 belicht. Ook Ommen heeft hiermee te maken gehad, waarbij Patriotten en Prinsgezinden tegenover elkaar kwamen te staan. Lodewijk Napoleon was in 1809 in de buurt, maar Ommen miste het koninklijk bezoek. Dat kwam omdat de afslag van de Hessenweg werd gemist. Daarom ging de Ommer burgemeester alsnog de koning achterna en haalde de stoet in bij Gramsbergen. De koning liet zich niet onbetuigd. Voor de armen van Ommen werd van de vriendelijke koning een formidabel bedrag van duizend gulden ontvangen. Daarom werd enkel weken daarna een deel van dit bedrag besteed aan een vrolijke avond voor de burgers van Ommen.

Het nieuwste nummer 168 van de Historische Kring Ommen is te koop bij boekhandel Bruna in de Kruisstraat in Ommen en wordt bij de abonnees bezorgd.

Bron: Harry Woertink – 15 september 2013
(redactie OudOmmen: zie ook Index Darde Klokke)

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image