микрозаймы

30 november 2014

De Darde Klokke met “Bijen, bloemen en boerderijen”

Categorie: De Darde Klokke.    1.409 keer gelezen.

OMMEN – Met als titel: “Bijen, bloemen en boerderijen” dit keer in het nieuwste nummer van De Darde Klokke aandacht voor het oude beroep van imker.

 Op erve “Wolfskamp” in de buurtschap Giethmen is nog een bijenstal actief en ook in de buurtschap Junne wordt nog steeds honing gewonnen en verhandeld als hobby. Verder in de jongste uitgave van het historisch tijdschrift de geschiedenis van Huis Beerze, gebouwd in 1925 met als eerste eigenaar Baron Bentinck tot Buckhorst. Ook hoe Stegeren en Arriën aan een ‘ramp’ zijn ontsnapt door capriolen van een Ommer dienstplichtig militair. Verder een beschrijving van de primitieve omstandigheden waarin vroeger door mensen met een beroep in de buitenlucht hun boterham moesten eten: in de openlucht met in de winter een open vuurtje tot een comfortabele schaftwagen compleet met toilet.

In De Darde Klokke ook het Sinterklaasfeest en de rituelen met Oud- en Nieuwjaar. Tot in de zestiger jaren werd in Ommen de Goedheiligman ingehaald in de haven van de inmiddels gedempte Ommerkanaal. Met de jaarwisseling ontbrak het thuis niet aan oliebollen, appelflappen en knieperties. Op de laatste dag van het jaar was het “slepen” een (baldadige) traditie waarbij alles wat bij iemand op het erf stond bij een ander weer werd neergezet. Het carbidschieten en op Nieuwjaarsdag een paar centen proberen op te halen met het “’Niejoar winn’n” waren vroeger leuke bezigheden voor de kinderen. Op de avond van 31 december 1950 was Ommen voor de radio toen smid Luttekes met twaalf slagen op het aambeeld het Nederlandse volk een goed nieuwjaar toewenste met de Ommer spreuk: “’t Giet ôw goed bi’j all wa’j doet – ’t Volk van Ommen”.

Het nieuwe kwartaal blad van de Historische Kring Ommen nummer 173 is te koop bij boekhandel Bruna in de Kruisstraat in Ommen en wordt bij de abonnees bezorgd.

Bron: Harry Woertink – 30 november 2014

Reageren »

• • •

Geen reacties »

Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

*
Voer het hiernaast afgebeelde woord in. Klik op de afbeelding om het woord af te luisteren.
Anti-spam image